De toptien

1. Peter Drucker

Terecht op de eerste plaats. Heeft ons vooral geleerd dat bedrijven sociale instellingen zijn. Zijn voordrachten en geschriften op de gezegende leeftijd van 95 jaar zijn vaak nog vernieuwender dan die van vele ‘goeroes’ op de jonge leeftijd van 40 of 65 jaar.

2. Michael Porter

Ook terecht op de tweede plaats. De invloedrijkste strategische denker. Aan hem danken we ‘stuck in the middle’ (tracht niet tegelijkertijd kostenleider en ‘verschillend’ te zijn), analyseer je waardeketen, let op voor krachten die je concurrentievoordeel uithollen en denk eraan: ook landen of streken kunnen concurreren. Heeft veel invloed gehad op verscheidene Vlaamse regeringen.

3. Tom Peters

Wat doet Tom hier op drie? Zijn laatste intellectuele prestatie dateert van 1982, toen hij samen met Bob Waterman ‘in search of excellence’ schreef. Nu roept, tiert en schreeuwt hij en tracht met vele uitroeptekens zijn publiek vooral niet te doen denken.

4. Gary Hamel

We vrezen dat dergelijke lijstjes soms ‘duur betaald’ verwarren met ‘originele denker’. Natuurlijk heeft Gary een heel belangrijk boek geschreven samen met C.K. (de man zonder voornaam!) Prahalad. Maar iedereen weet toch dat het denken van C.K. kwam en de show van Gary! En er is geen eerlijkheid in dergelijke lijstjes. C.K. staat pas op 12.

5. Charles Handy

De eerste Europeaan op het lijstje (hoewel Drucker een uitgeweken Oostenrijker is). Wijsheid, evenwicht, waardegedreven. Een sociaal filosoof van de arbeid en het management. Een absolute must om te lezen. Twintig jaar jonger dan Drucker, maar qua mentaliteit zo’n vijftig jaar ouder. Dat zal wel het verschil zijn tussen iemand die in ‘de States’ leeft en iemand die in Engeland en Italië woont.

6. Philip Kotler

Een marketer en niet helemaal ons vak. Maar de man blijft met een merkwaardige regelmaat keurig herwerkte en vernieuwde edities (nu al de elfde) van zijn basiswerk ‘marketing management’ uitbrengen. Alom gerespecteerd door de marketers aller landen.

7. Henry Mintzberg

De academische goeroe. Met standaardwerken op zowat alle vlakken. Vindt het nu vooral leuk allerlei stenen in allerlei vijvers te gooien en te kijken hoe groot de rimpels zijn. Verdient zijn plaats wegens zijn geschriften tot ongeveer 1990.

8. Jack Welsh

De ex-CEO van General Electric. Met voorsprong manager van de eeuw. Bill Gates en Richard Branson zijn ondernemers, geen managers! De man heeft het allemaal bewezen. Jaar na jaar. Pas toen hij met pensioen is gegaan, werd hij het voorwerp van een genadeloze roddelcampagne. Wat wil je, als je begint te stoeien met de uitgeefster van Harvard Business Review, als je dat tijdschrift in opspraak brengt en wanneer je ex-vrouw alle pittige details van de financiële regelingen over je echtscheiding in de krant publiceert.

9. Rosabeth Moss Kanter

De eerste dame op de lijst. Enkele originele ideeën, lang lang geleden, die nu eindeloos worden uitgemolken. Als je nu haar interviews leest, kan je alleen plaatsvervangende schaamte hebben.

10. Jim Collins

De invloedrijkste managementauteur van de jongste jaren. Na ‘build to last’ het vandaag in onze streken alom gelezen en geprezen ‘Good to Great’. Combineert academische rigueur met grote praktijkrelevantie. Eén van de elf ‘great’ bedrijven is ondertussen al volkomen in diskrediet geraakt.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content