De ‘top’ in het noorden
Het landelijke karakter van een groot deel van Sint-Agatha-Berchem trekt jonge gezinnen aan die wel een huis zouden willen bouwen in Ukkel of Woluwe, maar zich dat niet kunnen veroorloven.
Het 19.000 inwoners tellende Sint-Agatha-Berchem is bijna 3 km2 groot en zit boordevol contrasten. Niet ver van het Dr. Schweitzerplein, dat gekruist wordt door het intense verkeer op de Gentsesteenweg van Zellik naar Molenbeek, ligt het rustige plein rond de oude kerk van Sint-Agatha. In de buurt van de kerk, die omgevormd werd tot cultureel centrum, getuigen de Groendreef en het Wilderbos van het nog steeds landelijke karakter van een groot deel van de gemeente, met onder meer een uitgestrekt landbouwbedrijf in de groenzone van de Zavelenberg, recht tegenover het winkelcentrum Basilix.
“Aan de noordkant van Brussel kent Sint-Agatha-Berchem op dit ogenblik een stijgend succes. De vastgoedmarkt is er uiterst prijshoudend vergeleken bij de rest van dat deel van de agglomeratie,” bevestigt Laurent Vanden Heuvel, verantwoordelijk voor de nieuwe mandaten bij Century 21. In de Maricollendreef (op de grens met Dilbeek) bijvoorbeeld werden de tien nieuwe eengezinswoningen, met drie of vier slaapkamers, meer dan 200 m2 bewoonbare oppervlakte en een garage, verkocht voor circa 225.000 euro. Door de kwaliteit van de omgeving begint de gemeente gezinnen aan te trekken die best wel een huis in Ukkel of Woluwe willen bouwen, maar daarvoor de prijs niet willen of kunnen betalen. “Deze landelijke en groene gemeente is rechtstreeks toegankelijk vanaf de Ring en tevens vanuit het centrum van Brussel over de Keizer Karellaan,” stelt Laurent Vanden Heuvel vast.
Op de Koning Albertlaan, de grens met Groot-Bijgaarden, werden onlangs een tiental eengezinswoningen met twee of drie gevels verkocht tegen een tempo van één transactie per week, terwijl de eenheidsprijs toch 250.000 euro bedroeg, BTW op de bouw, registratierechten en afwerkingskosten (voor vloeren, badkamer en keuken) inbegrepen. Nieuwbouw verkoopt dus als zoete broodjes.
Regionale GEN-pool
Normaal gezien moet de omgeving van het station een nieuw elan krijgen. Er is immers een project voor woonhuizen met drie of vier verdiepingen en enkele handelszaken en kantoren op een totale oppervlakte van 9600 m2. Het gebouw zou opgetrokken worden op de hoek van de Keizer Karellaan en de Gentsesteenweg. Het gemeentebestuur hoopt dat het station een regionale pool zal worden van het toekomstige Brusselse GEN (gewestelijk expresnet).
Omdat bouwgrond steeds zeldzamer wordt in de gemeente, richten de residentiële promotoren zich op de ombouw van oude industriële sites tot lofts. Zo kende een reeks lofts in de Weilandstraat al heel wat succes. Een volledig ingerichte loft (massieve parketvloer, airconditioning, ingerichte keuken) van ongeveer 165 m2 bewoonbare oppervlakte (1 of 2 slaapkamers), gelegen op de tweede verdieping, gaat er van de hand voor 245.000 euro (BTW niet inbegrepen). Voor een standingvolle loft moet doorgaans, exclusief BTW, 1000 euro per vierkante meter betaald worden; daarbij moet nog eens ongeveer 500 euro per vierkante meter gerekend worden voor de inrichting en een kwaliteitsvolle afwerking (al kunt u altijd wel iets goedkopers aantreffen).
Philippe Tomberg
Het gemeentebestuur hoopt dat het station een regionale pool zal worden van het toekomstige Brusselse gewestelijk expresnet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier