De timide textilien

Doet ie het, of doet ie het niet. Zou Luc Tack zelf de jaarresultaten van Picanol voorstellen? De man leek de voorbije maanden onzichtbaar en onvindbaar voor de buitenwacht. Een rol die hij graag cultiveert.

De stijlbreuk is immens. Zo aanspreekbaar Chris Dewulf was als CEO van de beursgenoteerde weefgetouwenproducent Picanol, zo onbereikbaar is de nieuwe bewindvoerder. Luc Tack (49) nam de presentatie van de jaarcijfers uiteindelijk toch voor zijn rekening, maar naar verluidt niet echt van harte.

Tack heeft een broertje dood aan mediabelangstelling en hij gruwt van een personencultus. Liever werkt hij in de luwte, ver weg van de schijnwerpers. Ook al is Picanol beursgenoteerd, de beleggers en analisten moeten genoegen nemen met een CEO die node uitleg verschaft. Tack verpakt dat handig in een streven om de vooral Japanse rivalen als Tsudakoma en Toyoda niet te veel informatie te geven, kwestie van het concurrentiële voordeel niet te verspelen.

Toch was het een sympathieke en goedlachse man die op de persconferentie de cijfers debiteerde en – zij het omfloerst, zelfs wat timide – de vragen van de journalisten beantwoordde. Zijn instap in Picanol en gestage verwerving van aandelen kwam er naar eigen zeggen omwille van “een diep geloof in de hoogtechnologische onderneming”.

Toen Picanol door de crisis met de rug tegen de muur stond, kwam Tack op de proppen met de nodige financiering – zo’n 15 miljoen euro. Voor de een is hij een redder, voor de ander een aasgier die op het juiste moment toesloeg toen zijn prooi te fel verzwakt was om nog te ageren.

Die criticasters vinden munitie in het gegeven dat met de komst van Luc Tack er een heuse shake-up gebeurde zowel op managementvlak als in de raad van bestuur. De nieuwe voorzitter is Stefaan Haspeslagh, zijn trouwe luitenant sinds een kwarteeuw. Sommigen gewagen van een machtsgreep. Toch maakt zowel Haspeslagh, een ver familielid van de diepvriesgroentenfamilie, als Tack een competente en gedegen indruk, daar valt niks op af te dingen.

Geen uiterlijk vertoon

Wat er ook van zij, Tack is er de man niet naar om bij de pakken te blijven zitten. Veel is er niet geweten over de nieuwe sterke man bij Picanol. En als het van Tack afhangt, blijft dat ook zo. Mensen die hem goed kennen, zeggen dat hij een neus heeft voor zaken.

“Gedegen, zeer hands-on, met weinig begonnen en altijd vanuit de buik zaken gedaan.” Uiterlijk vertoon is niet aan hem besteed. Hij rijdt met een tweedehandse BMW. En bij de vakbonden boezemt Tack vertrouwen in. “Hij bespaart liever op briefpapier, dan op productie”, klinkt het bij ACV Metaal. “Hij is gefascineerd door de machines van Picanol en als textilien weet hij waarover hij spreekt”, zegt aftredend voorzitter Luc Van Nevel.

Luc Tack woont al sinds het begin van de jaren negentig in Deinze, in de deelgemeente Bachte-Maria-Leerne, waar hij het bedrijf Oostrowood leidde. Oostrowood Impex is een producent van houten vloeren en accessoires en ontstond in 1979 in Oostrozebeke. Via de vennootschap Begoos controleert Tack ook Vos Tank Services, gekocht uit de noodlijdende groep Vos Logistics, actief in de petrochemische logistieke sector.

Maar Tack verdiende vooral zijn sporen als textilien. Hij heeft verscheidene textielondernemingen in portefeuille, waarvan de weverijen Ter Molst en Oostrotex (vooral gespecialiseerd in jacquardweefsel voor interieurtextiel) en de matrassenproducent Artilat de bekendste zijn. Maar zijn mandatenlijst telt zowat 35 vennootschappen. Hij is gehuwd met Fransiska Clarysse, ook al een telg uit een bekende textielfamilie. Het koppel heeft vier kinderen en Tack wordt omschreven als een familieman. “Gewoon bescheiden.”

Picanol is zijn grootste stap ooit, waar hij rechtstreeks via zijn vennootschappen Oostrotex en Symphony Mills een belang heeft van 68,32 procent en nog eens de helft van de aandelen via de stichting administratiekantoor (STAK) die 18,77 procent aanhoudt. In die STAK zit hij samen met Patrick Steverlynck van de stichtersfamilie. Amper 12,91 procent van de aandelen is nog in handen van het publiek. Dat betekent dat Luc Tack zowat 75 procent van de Picanol Group in handen heeft.

Gelet op de koersexplosie bij zijn aantreden (+25,2 %) speculeerden beleggers op een beursexit, maar voor Tack is dat “geen issue”. Maar, Picanol is nog altijd een familiebedrijf, liet Tack optekenen. Dat klopt,

alleen de familie is veranderd.

Door Lieven Desmet, illustratie: Daan Rosseels

“Gedegen, zeer hands-on, met weinig begonnen en altijd vanuit de buik zaken gedaan”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content