De tijd gaat snel, gebruik hem wel
Het Antwerpse Protime is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot marktleider in tijdregistratie en personeelsplanning. De recente lancering van de nieuwe service Protime 360° moet de bedrijfsgroei verder ondersteunen.
Protime werd in 1995 opgericht door de broers Luc en Eric Timmermans, Peter s’Jongers en Piet Verstraete. Vandaag zijn enkel die twee laatsten nog actief als aandeelhouder. Hun bedrijf ontwikkelt systemen die arbeidstijd in ondernemingen meet en managet. Onder het motto make time valuable brengen ze de kosten en de toegevoegde waarde van de gepresteerde uren in kaart. “Elke organisatie stelt mensen tewerk om haar doelstellingen te behalen”, zegt Peter s’Jongers. “Maar dat menselijk kapitaal zijn meestal de grootste en soms zelfs de enige bedrijfskosten.” Er is dus een behoefte aan tools om dat kapitaal te beheren en optimaler in te zetten. Protime speelt daarop in. “Hoe beter de bedrijfsprocessen lopen, hoe efficiënter de doelstellingen bereikt worden. Dat is het idee van tijdregistratie en personeelsplanning: inzicht krijgen in waar de tijd van het menselijke kapitaal aan besteed wordt. Door de complexe sociale wetgeving is het nuttig om die data te gebruiken als input voor het payrollproces.”
Output meten
Werkgevers vragen vandaag echter almaar meer een flexibele inzetbaarheid van hun medewerkers. Anderzijds willen werknemers almaar flexibeler kunnen werken. “In ‘het nieuwe werken’ doet het er niet meer toe wanneer en waar iemand werkt”, weet s’Jongers. “Maar wát hij doet, is des te belangrijker. Meer bepaald: wat is zijn toegevoegde waarde, en hoe draagt hij bij tot de bedrijfsdoelstellingen? Dat vergt een outputmeting in plaats van een inputmeting. Klassieke tijdregistratie staat haaks op het nieuwe werken. Als je output wil meten, heb je nood aan een tool die je vertelt waarmee je werknemers bezig zijn. Dat is heel wat anders dan een badgelezer die louter de arbeidsuren registreert.”
“Protime verkoopt dus geen typische tijdregistratiesystemen. Wij leveren geen controlemiddel, maar een beleidsinstrument dat onze klanten helpt met het beheer van hun menselijk kapitaal. En dat doen we altijd in nauw overleg met en in functie van de strategie van de klant.” Onlangs lanceerde het bedrijf een nieuwe service: Protime 360°. Het is een innovatieve oplossing die alle medewerkers, intern en extern, laat samenwerken aan gezamenlijke doelstellingen. Peter s’Jongers: “Protime 360° combineert een collaboratief platform met tijdregistratie en een link naar de payrollmotor. Via dit platform kan je onder meer projecten beheren, de status ervan opvolgen, documenten beheren en delen enzovoort.”
Protime heeft al meer dan vierduizend klanten in Europa — goed voor 350.000 gescreende medewerkers. Het bedrijf stelt 130 (voornamelijk) hr-specialisten tewerk in kantoren in Antwerpen, Namen, Rotterdam, Frankfurt, Parijs en Manchester. De Protime-groep zal 2014 afsluiten met een omzet van ruim 18 miljoen euro. Ongeveer een derde daarvan wordt gerealiseerd in het buitenland. “We bieden oplossingen voor iedere organisatie die mensen tewerkstelt”, zegt s’Jongers. “Daardoor hebben we klanten in alle sectoren en regio’s — waaronder bekende namen als L’Oréal, ArcelorMittal, Randstad, Miele, Danone, Komatsu, Toyota en Albert Heijn.”
Recurrente inkomsten
Protime is ontstaan met het startkapitaal van de oprichters. Sindsdien is het bedrijf autonoom en organisch gegroeid. De hr-dienstverlener SD Worx stapte in 2011 mee in het bedrijfskapitaal en bezit vijftig procent van de aandelen. “Die operatie heeft evenwel niet geleid tot een kapitaalverhoging. Het externe kapitaal hebben we nooit nodig gehad om onze groei te ondersteunen. Ons zakenmodel heeft het mogelijk gemaakt een mooi fundament te creëren dat recurrente inkomsten genereert. Daardoor hebben we altijd de financiële ademruimte om te blijven investeren.”
Ook de dividendpolitiek streeft continu naar een maximale herinvestering in de groei van het bedrijf. “We investeren echter enkel in groei als daarvoor de nodige middelen beschikbaar zijn. We geven een euro pas uit wanneer hij er is. Uiteraard betekent dat dat je vaak organisatorisch moet sleutelen en niet onbeperkt kan investeren in groei. Anderzijds houdt die strategie de organisatie scherp, doelgericht en vooral creatief. Het creeert ondernemingszin in het hele bedrijf.”
“Onze groei wordt overigens ondersteund door onze medewerkers. Dat zijn voornamelijk mensen die verandering omarmen. Al van bij de oprichting van Protime hebben we altijd ’emotioneel’ gerekruteerd. Dat betekent dat we niet gewoon een cv naast een functieomschrijving leggen. We gaan op zoek naar personen die passen in het bedrijf, en die een passie hebben om nieuwe dingen te leren. Hun job en jobinhoud kunnen vaak veranderen, op voorwaarde dat ze mee de richting aangeven. Onze medewerkers zijn onze belangrijkste troef, en zijn zonder enige twijfel de reden van ons succes, eerder dan de kwaliteit van onze oplossingen. Zij maken ook dat Protime zich kan onderscheiden van de concurrentie.”
Kennismedewerkers
Ook in de toekomst wil s’Jongers voort blijven investeren in de groei van zijn bedrijf. “We staan nog maar aan het begin van de evolutie in rendementsoptimalisatie van de kennismedewerker”, meent hij. “In tegenstelling tot de arbeider, wiens rendement meestal zeer nauwkeurig wordt gemeten, wordt er bij kennismedewerkers nu pas nagedacht over meer inzicht in rendement en toegevoegde waarde. Protime wil daar een belangrijke rol in blijven spelen.”
Het bedrijf zet daarbij in de eerste plaats in op een groei in de markten waar het vandaag al actief is. “Maar we sluiten niet uit dat ook in andere Europese landen filialen geopend zullen worden. Want we geloven dat het omgaan met en het organiseren van de beschikbare tijd almaar belangrijker zal worden in onze maatschappij.”
ROEL VAN ESPEN
“Het doet het er niet meer toe wanneer en waar iemand werkt, maar wát hij doet, is des te belangrijker”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier