De terugkeer van de tagger
Een webpagina is vóór alles het resultaat van een interpretatieklus: tags worden taal.
Een browser maakt het mogelijk om een webpagina te raadplegen. Zo’n softwareprogramma ontvangt de tekst en de codes die hem wijzen hoe hij de afbeeldingen moet displayen of invoegen, welk woord een koppeling vertegenwoordigt en het geheel van commando’s om de pagina in te richten. Deze codes die de tekst verpakken, zijn html-tags.
De pagina in haar geheel is dus een lange, vrij moeilijk leesbare tekst, waarin tags en de inhoud die ze formatteren, zich vermengen. Om de html-organisatie begrijpelijk te maken, zetten we de zes grote basisregels op een rij.
Een ander klavier?
Een html-document bestaat uit twee delen. De head bevat elementen die niet op de pagina worden getoond (zoals de titel en de auteur). De body bevat alles wat in de pagina zelf wordt weergegeven.
Het leeuwendeel van de tags omlijst een stuk tekst. Een centreersymbool, bijvoorbeeld, moet worden geopend op de plaats waar men zijn tekst gecentreerd wil laten beginnen, en moet vervolgens gesloten worden om het einde van de gecentreerde sectie aan te geven.
Opgelet: bepaalde tags vormen een uitzondering: degene die de nieuwe lijn aangeeft, heeft logischerwijze genoeg aan zichzelf.
De tags worden gemarkeerd door de tekens voor kleiner dan en groter dan, die hen omlijsten. De sluitende tags bevatten bovendien een schuine balk voor het woord. Open-gesloten paren van tags zijn met elkaar verstrengeld. Het is niet mogelijk om de eerste te sluiten alvorens de tweede te sluiten. Bijvoorbeeld: u opent I body? om het begin van de body van het document aan te duiden, daarna opent u I b? om de tekst in het vet ( bold) te zetten. Dan bent u verplicht om het met I / b? te sluiten alvorens de body met I / body? te sluiten.
De tekst tussen de tags wordt geïnterpreteerd als pure tekst, de lay-outpogingen zoals het gebruik van spaties en interlinie worden genegeerd. Alleen de standaard Ascii-tekens zijn rechtstreeks te gebruiken (alle letters van A tot Z, de cijfers en de standaard interpunctietekens).
Wanneer u daarentegen tekens met accenten moet gebruiken, moet u daarnaar verwijzen via hun code (gevolgd door een ; wanneer deze binnen een woord wordt geplaatst). Bijvoorbeeld: om Bien joué te krijgen, schrijft u Bien joué.
Sites om html te decoderen
Er zijn honderden sites op het Web te vinden die html decoderen. We hebben er een paar Franse en Engelse uitgepikt:
Apprendre le langage html, door L. Van Lancker: http://www.ccim.be
Les cahiers html: http://www.multimania.fr/aide/cahiers/
Noir Blanc Le guide de html 4: http://noirblan.citeweb.net/toc.html
Créer son site en 20 leçons: http://www.chez.com/manager/20lecons.html
Webmonkey van Hotwired: http://www.hotwired.com/webmonkey/
The WhyWhat Html Tutorial: http://www.whywhat.com/
How do they do that with html: www.nashville.net/carl/htmlguide.
JOHN VAN DER HEYDEN FRÉDÉRIC MAHOUX
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier