De teerling is geworpen

LienLien is de verdiende winnaar van de Beleggerscompetitie. Turbo’s – een nieuwigheid in deze editie – hadden een belangrijke weerslag op het wedstrijdverloop.

Het bleef spannend tot de voorlaatste dag van de Beleggerscompetitie. Op de slotdag had LienLien voldoende voorsprong op haar naaste belager balous. LienLien speelde het handig door in de laatste uren van de wedstrijd de portefeuille van balous te imiteren. Ze kocht een turbo short op het goud met een grotere hefboom dan die van haar rivaal, zodat ze was ingedekt tegen een onverwachte daling van de goudprijs. Balous dankte zijn winst grotendeels aan een turbo short op goud, die hij gedurende de hele wedstrijd heeft aangehouden.

Balous bleef de laatste week vasthouden aan zijn baissestrategie, gekoppeld aan twee trackers short met een hefboom op de CAC-40 en de Eurostoxx50. LienLien daarentegen switchte behendig van baisse- naar hausseposities en omgekeerd via de aankoop van turbo’s. Het was de sleutel tot haar succes. Bij de eindafrekening maakten de vele kleine procentjes die ze zo binnenhaalde een grote.

De gerechtsdeurwaarder zal de portefeuilles van de leidende spelers de komende dagen screenen en de definitieve eindrangschikking opmaken. Daarbij controleert hij of die deelnemers het wedstrijdreglement hebben nageleefd, en of ze bijvoorbeeld niet verschillende portefeuilles hebben beheerd.

Nieuw: turbo’s

Deze editie van de Beleggerscompetitie bevatte een nieuwigheid. Voor de eerste keer konden de deelnemers beleggen in turbo’s – een afgeleid product dat voor velen onbekend terrein was. Om de wedstrijd niet te laten uitgroeien tot een turbocompetitie, beperkte het reglement het belang van turbo’s tot 5 procent van de waarde van de portefeuilles. Bovendien werd de keuze beperkt tot een selectie turbo’s op de AEX-index, de goudprijs en de koers van de euro tegenover de dollar. De deelnemers konden opteren voor turbo’s long om in te spelen op een hausse, en op turbo’s short om te mikken op een baisse.

Turbo’s hadden een belangrijke invloed op het wedstrijdverloop. Alle spelers in de top tien hadden turbo’s in hun portefeuille en boekten daar mooie winsten mee. Het verwondert dan ook niet dat de winst van LienLien (40,60 procent) het dubbele bedraagt van die van de winnaar van vorig jaar (20,68 procent). De grote impact van turbo’s had ook te maken met de grote schommelingen op de financiële markten. De AEX-index kreeg rake klappen, het goud speelde zijn glans kwijt en de euro verloor aanzienlijk terrein tegenover de dollar.

Beleggen zonder kater

Maar veel beleggers hebben ook kennisgemaakt met de keerzijde van turbo’s. Die producten kunnen worden uitgestopt, met aanzienlijke verliezen tot gevolg. Daarom was het goed dat beleggers konden experimenteren met die producten tijdens de Beleggerscompetitie. Zo liepen ze niet het risico op een echte financiële kater.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content