De taaie bioleeuw
Eind 2008 smeekte de noodlijdende Vlaamse biotechsector voogdijminister Patricia Ceysens om als de bliksem 50 miljoen euro op tafel te leggen omdat heel wat bedrijven op droog zaad dreigden te zitten. De sector was taaier dan gedacht en worstelde zich met succes door de economische crisis. Bij de start van 2010 staan de Vlaamse biotechbedrijven helemaal klaar voor de definitieve comeback.
De Vlaamse biotech kan zich in 2010 vooral financieel én mentaal optrekken aan geslaagde kapitaaloperaties en aan lucratieve tussentijdse vergoedingen van grote kleppers uit de farmasector voor onderzoeks- en ontwikkelingswerk. Bovendien groeit de naam en faam van de Vlaamse biotechcluster en de drijvende wetenschappelijke kracht erachter, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) in Gent.
Ook nieuwe fondsen geven het zelfvertrouwen van de biotechsector een boost. Zo lanceerde de Leuvense durfkapitaalgroep Capricorn Venture Partners een fonds dat tot 120 miljoen euro wil ophalen voor investeringen in onder meer de biotech. En ook Gimv start samen met de Boerenbond een investeringsfonds dat zich richt op de planten- en gewassenbiotechnologie. In de coulissen toont de voormalige Innogenetics-topman Rudi Mariën zich een solide investeerder.
Ook voor hun financiering scoren onze biotechvoortrekkers zowat aan de lopende band. Zo haalde TiGenix onlangs op één been 7,7 miljoen euro op via een private plaatsing en vergaarde ThromboGenics zonder problemen en zonder noemenswaardige impact op de beurskoers 42 miljoen euro vers geld. Daarnaast gaan bedrijven als Ablynx, Devgen of het Vlaams- Nederlandse Galapagos door op hun elan. Zij rijven bijna met de regelmaat van de klok miljoenen euro’s binnen in mijlpaalbetalingen van hun grote internationale partners, wat zich weerspiegelt in de aandelenkoersen.
Dat de aantrekkingskracht van Vlaanderen als biotechhoofdstad groeit, bewijst ook de recente beslissing van het Rotterdamse arGEN-X om zijn onderzoek uit te bouwen binnen de muren van de Gentse biotechcluster. Eerder verhuisde het Britse Apitope al zijn hoofdkwartier in Diepenbeek. In 2010 slaan ongetwijfeld nog buitenlandse bedrijven hier hun tenten op. Het VIB haalt intussen steeds vlotter topwetenschappers binnen. Hun komst kan alleen maar worden vertraagd door randvoorwaarden waar de sector zelf weinig aan kan doen. Zo ontbreekt in Gent bijvoorbeeld een internationale school om de kroost van die wetenschappers op te vangen.
Intussen worden zelfs op internetblogs de aandelen van beursgenoteerde spelers als Ablynx, Galapagos en ThromboGenics steeds warmer aanbevolen. “Weinig risico, schitterende toekomst, dankzij de interesse van Big Pharma”, klinkt het. Die interesse van de grote farmabedrijven naar beloftevolle biotechspelers wordt in 2010 trouwens alleen maar intenser. Of dat ook tot overnames leidt, durven we niet te beloven.
Bert Lauwers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier