De strijd van Knausgå̊rd

© DIEGO FRANSSENS

Regisseur Alexia Leysen en dramaturge Mieke Versyp vatten Mijn strijd, de reeks intense autobiografische boeken van de Noorse auteur Karl Ove Knausgård, 3500 pagina’s lang, samen in een theaterstuk van anderhalf uur. Leysen sprak tijdens het schrijfproces ook met enkele van zijn lezers. Ze registreerde die ontmoetingen met haar Hasselblad en gebruikte die getuigenissen voor haar voorstelling Knaus.

Leysen is nog jong, maar haar theatercollectief BRUT wordt toch al in de gaten gehouden en ze is al meermaals bekroond. Al haalde ze ook de pers als initiatiefneemster achter de Dagen Zonder Vlees-campagne. Als theatermaakster verrast ze telkens met nieuwe samenwerkingen, in dit geval met rasacteur Valentijn Dhaenens. Die zet niet het portret van de schrijver neer, maar brengt een monoloog over de schrijver die in zijn oeuvre op zoek is naar zichzelf.

“De man in de voorstelling is niet Knausgård zelf, maar hij wordt een personage. Een mens die we hebben gefabriceerd uit verschillende elementen uit de boeken, in combinatie met onze fantasie”, zegt Leysen.

Le Talisman de Sérusier, une prophétie de la couleur, tot 2 juni in het Musée d’Orsay in Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content