De stem van de chemie

De nieuwe voorzitter van Fedichem, de federatie van de chemische sector, gaat ijveren voor erkenning van het grote publiek, de vakbonden en de politici.

Ben Van Assche (59).

Wordt: voorzitter van Fedichem.

Vrije tijd: weinig.

Ben Van Assche mag zich sinds vorige week de baas van alle chemische bedrijven in België noemen. Een persoonlijke waardering voor een man met een vlekkeloze carrière, maar ook een hele uitdaging. Want onder die ene machtige koepel van Fedichem gaan veel uiteenlopende bedrijven schuil uit heel verschillende sectoren: klassieke chemische ondernemingen, farmabedrijven, KMO’s en groepen uit de cosmetica, de biotechnologie en zo meer.

De nieuwe voorzitter weet dat er hem de komende drie jaar veel werk wacht. Hij wil er vooral voor zorgen dat de chemiesector op Belgische bodem verder kan gedijen en competitief kan blijven. “En dat is minder evident dan het lijkt,” zegt Van Assche. Meteen volgt een vermanende vinger naar de politiek die “van alles belooft, maar haar beloftes niet altijd nakomt.”

Niet alleen de politiek, maar ook de syndicale partners weten meteen waar ze aan toe zijn. “Flexibiliteit is ongemeen belangrijk. Als ik in bepaalde kringen hoor zeggen dat flexibiliteit taboe is, dan vraag ik me af waar het met onze welvaart naartoe moet.” De nieuwe numero uno van Fedichem heeft zich voorgenomen om het grote publiek nog meer te sensibiliseren voor het grote belang van chemie. “Zonder chemie geen welvaart, zo simpel is het,” zegt Van Assche.

Ben Van Assche wordt volgend jaar zes-tig en is burgerlijk ingenieur van opleiding (KU Leuven). Hij vervolmaakte zijn opleiding met een Vlerick-diploma, een bijkomende scholing aan het Amerikaanse MIT en een stagecontract in de Congolese koperindustrie. Zijn eerste professionele stappen zette hij bij Baxter en Nestlé. In 1985 ging hij naar farmagroep UCB, waar hij opklom tot de post van directeur-generaal en lid van het uitvoerend comité. In 1997 werd hij door UCB gedetacheerd naar dochter Surface Specialties, waar hij achtereenvolgens gedelegeerd bestuurder en voorzitter werd. Die laatste functie combineert hij momenteel met twee andere vooraanstaande mandaten bij Phar- ma.be (vereniging van farmabedrijven in België) en bij Cefic (de Europese chemische industrie).

Karel Cambien

Karel Cambien

“Zonder chemie geen welvaart, zo simpel is het.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content