“De softe sector is hard geworden”
De groep Malysse-Sterima is een van de grootste werkgevers uit de streek rond Kortrijk. De industriële wasserij verwerkt 500 ton linnen per week, goed voor 33.000 bedden.
Wasserij Malysse, waar alles in 1951 mee begon, heeft vandaag vestigingen in thuisbasis Heule, Gullegem, Geraardsbergen, Aarschot en Villers-le-Bouillet. In 2000 fuseerde ze met Servitex, een familiebedrijf uit het Luikse Battice. De operatie leverde niet alleen het marktleiderschap in heel België op, ze opende ook de deur naar de Duitse markt.
Onder de naam Sterima is het bedrijf ook actief in het verpakken en steriliseren van medisch materiaal. Die activiteit wordt over twee vestigingen gespreid: Kortrijk en het Noord-Franse Douvrin.
Voor de logistieke dienstverlening aan de klanten is er de transportpoot Vlietra.
De hele groep is met zijn 700 medewerkers een van de belangrijkste werkgevers in de Kortrijkse regio. In 2000 haalde Malysse een groepsomzet van 47,09 miljoen euro, met een cashflow van 15%. De enige grote industriële groep die nog in familiehanden is, verwerkt zowat 500 ton linnen op weekbasis. Het klantenbestand vertegenwoordigt ruim 33.000 bedden.
Het verhaal van Malysse is er een van acquisities, allianties en berekende risico’s. De groep overkoepelt een tiental KMO’s. “Door de schaalvergroting ontstond er een logistiek probleem,” zegt Malysse. “Elk ziekenhuis had vroeger zijn eigen linnen, wat moeilijk was om gescheiden te houden. Dus hebben we zelf linnen aangekocht om te verhuren.” Een vrij ingrijpende stap, maar Malysse ging nog een stap verder met de sterilisatie van de operatiepakketten. Na die stille revolutie kwam de expansie op kruissnelheid.
De volgende opdracht is de consolidatie. De herverkaveling van de gezondheidszorg, met zijn fusies en besparingen, wordt een uitdaging. “De gezondheidszorg was vroeger een softe sector. Nu is die ook veel harder en professioneler geworden,” aldus Malysse.
“De voorbije vier jaar hebben we voor ongeveer 30 miljoen euro geïnvesteerd. Ik hoef geen Porsche voor mijn deur, ik wil een gezond en competitief bedrijf.” Een heldere filosofie, maar Malysse heeft ook regionale besognes. “Door misplaatste angst voor de toxische sterilisatie kregen we hier geen vergunning. We moesten dus wel naar Noord-Frankrijk uitwijken, maar zo miste onze regio nogal wat arbeidsplaatsen.”
L.D.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier