‘De schwung zit er weer in’

3 VRAGEN AAN TOM HEYMAN

U was bij J&J, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica, 23 jaar verantwoordelijk voor acquisities en licentiedeals in farma en biotech. Nu leidt u naast Janssen ook de zogenaamde J&J Development Corporation. Wat doet die?

“Het is de oudste corporate venture capital group in de gezondheidsindustrie. Wij zijn uniek in die zin dat wij puur strategische investeerders zijn, geen financiële. We gaan altijd een strategische relatie aan met de ondernemingen waarin wij geïnvesteerd hebben. Dat kan een licentie- of distributieakkoord zijn, maar evengoed een acquisitie.”

Hoe gaat het met Janssen Pharmaceutica?

“Zeer goed. Veel mensen zeggen dat de campus opnieuw bruist en dat het aangenaam is hier te werken. We zien nieuwe geneesmiddelen komen, en zowel de farma- als de chemische productie draait bijna op volle capaciteit. We kunnen de investeringen ook blijven aanzuigen. Zolang het fiscale klimaat in België stabiel blijft, zullen we niet veel problemen hebben. Ik hoor op het hoofdkwartier ook minder opmerkingen over de hoge loonkosten.”

U hebt steeds gezegd dat er onvermijdelijk donkere wolken komen.

“Je mag de mensen geen blaasjes wijsmaken. Verandering is een constante. Als de healthcare policy in de Verenigde Staten significant verandert, heeft dat een impact op alle farmaceutische bedrijven, ook op ons. Wij hebben een zeer goede vijf à zes jaar gekend, maar blijft dat duren? Ik weiger pertinent te zeggen dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken, dat er de volgende vier, vijf of zes jaar geen herstructurering meer zal zijn. Want dan weet ik dat ik waarschijnlijk aan het liegen ben, en ik weiger dat te doen.”

Vandaar de keuze.

Tom Heyman kreeg Janssen Pharmaceutica eind 2008 onder zijn hoede in moeilijke omstandigheden, die leidden tot een forse herstructurering. Hij kreeg het bedrijf opnieuw op het groeipad en heeft rust gebracht op de campus en in het hoofdkwartier van J&J in New Brunswick. Naast zijn rol als pleitbezorger van de Belgische activiteiten bij het hoofdkwartier in de VS, steekt Heyman ook in België continu zijn nek uit om de belangen van de farmasector bij de overheid te verdedigen.

Het meest markante feit.

“De wijziging in mijn verantwoordelijkheden in de VS. Op de campus in België zijn we dit jaar door een moeilijke periode gegaan omdat we technische problemen hadden bij een van onze producten. Maar we zijn daar door geraakt. Als puntje bij paaltje komt, werken onze mensen zo hard als nodig om het probleem opgelost te krijgen. Er kan hier zeer kort op de bal worden gespeeld. Dat maakt deze campus zeer sterk en uniek in J&J.”

De mooiste prestatie.

“We hebben van deze campus weer een bruisende campus gemaakt. We zijn dit jaar opnieuw verkozen tot de meest aantrekkelijke privéwerkgever van België. Daar moet je iets voor doen. Daar gaan jaren overheen. Het was altijd mijn droom nog eens naar deze campus terug te komen en die weer schwung te geven. En de schwung zit er echt weer in.”

De belangrijkste uitdaging.

“Voortdurend investeringen blijven aantrekken. Ik moet J&J er dus van overtuigen dat dit een goede plaats is om te investeren en ervoor zorgen dat de politieke omgeving een klimaat creëert dat aantoont dat dit een stabiele omgeving is om langetermijninvesteringen in te doen.”

De goede manager.

“Iemand die zich omgeeft door mensen die beter zijn dan hij of zij en die ook zeer openstaat voor het werken met sterke mensen. Het is ook iemand die mensen motiveert te streven naar het doel van het bedrijf. Voor ons is dat het ontwikkelen, produceren en verdelen van nieuwe geneesmiddelen. Wij hebben een impact op het menselijk leven. En iedereen van die 4600 mensen van Janssen Pharma moet zich daarvan bewust zijn.”

BERT LAUWERS, FOTOGRAFIE JELLE VERMEERSCH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content