De schatkist onder de Waalse gemeenten

De gemeente Ukkel nam het kabeldistributienetwerk, dat al 30 jaar lang in de gemeente door Coditel werd uitgebaat, voor minder dan 60 miljoen frank over. Het netwerk staat nu weer te koop. Maakt heel Wallonië kans op het grote lot?

De man of vrouw die in 1969 de inval kreeg om een bijvoegsel aan het contract tussen Ukkel (73.721 inwoners) en Coditel te hangen, verdient in de gemeente een standbeeld. Daarin werd voorzien dat het netwerk, dat door de kabeldistributeur werd uitgebaat, na afloop van de overeenkomst tegen de ‘eenvoudige restboekwaarde’ (rekening houdend met de afschrijvingen) door de gemeente kon worden overgenomen. Daardoor krijgt de Ukkelse begroting 30 jaar later aanzienlijk meer brood op de plank: het kreeg al aanbiedingen tussen de 1,2 en de 1,6 miljard frank.

Nadat Ukkel iets minder dan 60 miljoen frank op Coditels tafel legde, en de exploitatievergunning van de kabelmaatschappij met een jaar verlengde (kwestie van het toekomstige terrein wat te kunnen aftasten), kan het zich nu opmaken om minstens 1,2 miljard op zak te steken. Er ligt een enorme meerwaarde in het vooruitzicht; vooral het potentieel van telefonie en internettoegang spreekt tot de verbeelding.

Het is moeilijk uit te maken of Ukkel de enige Belgische gemeente is die een dergelijke slag kan slaan. “We hebben op dat vlak nog geen onderzoek verricht,” verklaart de Vereniging van Belgische Steden en Gemeenten. Missen de Belgische gemeenten het grote lot uit onoplettendheid? Dat is nog zo zeker niet. De netwerken voor kabeldistributie worden immers zelden uitgebaat door privé-bedrijven, maar in het overgrote deel van de gevallen gebeurt dat door zuivere of gemengde (vaak samen met Electrabel) intercommunales. Als Waalse gemeenten die activiteit zouden willen afstoten ten voordele van meer ‘burgerlijke’ initiatieven, dan lijkt het ogenblik aangebroken om dat te doen. In Vlaanderen ligt de situatie anders door de regeling met Telenet en het principiële akkoord met Callahan Associates International.

“De vraag moet inderdaad gesteld worden,” zegt Marc Mignon, directeur van het departement Communicatiewetenschappen aan de universteit van Luik. “Waarom komen de andere Waalse en Brusselse gemeenten niet in de verleiding om het voorbeeld van Ukkel te volgen? Het is weinig waarschijnlijk dat de overstap naar privé-ondernemingen de dienstverlening zou schaden of de tarieven zou verhogen.” De Waalse gemeenten zitten dus op een schatkist. Vraag is of ze die open kunnen wrikken.

XAVIER DEGRAUX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content