De rode vrouw in het groen

Sinds begin oktober leidt Henny De Baets, echtgenote van prominente SP.A’er Norbert De Batselier, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam).

Foto: Photo News

IS: leidt de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam).

De benoeming van Henny De Baets (48) aan de top van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) verliep niet zonder slag of stoot. De bestuurder van de VRT volgt administrateur-generaal Frank Parent – van CD&V-strekking – op, die in mei 2005 met pensioen ging. Binnen de overheidsinstelling bestond enige twijfel over de motivatie van De Baets. Als echtgenote van Norbert De Batselier (SP.A), voorzitter van het Vlaams Parlement, verdween De Baets bijna drie jaar lang uit de milieusector. Na tien maanden loopbaanonderbreking om haar puberdochter op te voeden, werkte ze als kabinetsadviseur bij Pascal Smet (SP.A), de Brusselse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Op 21 februari 2005 keerde de licentiate in de rechten (Universiteit Antwerpen) met postgraduaat Bestuurskunde en Overheidsmanagement (KU Leuven) terug naar Ovam als adjunct van topman Parent.

Eind 2004 greep De Baets net naast de aanstelling tot diensthoofd van de personeelsdienst in Dendermonde. Hoewel ze als beste kandidate uit de selectie kwam, verwierp de gemeenteraad de benoeming om deontologische redenen. Burgemeester Norbert De Batselier hield zich afzijdig. Tegen die beslissing trok De Baets, die tussen 1988 en 1990 op het kabinet van minister De Batselier werkte, naar de Raad van State.

Om beschuldigingen van politieke benoeming de kop in te drukken, organiseerde de Vlaamse minister van Leefmilieu Kris Peeters (CD&V) een open aanwervingsprocedure bij Ovam. Na drie selectierondes bleven een paar kandidaten over: naast De Baets ook Hugo Beersman, diensthoofd binnen de administratie van Ruimtelijke Ordening. Uiteindelijk koos de ministerraad de voormalige SP.A-schepen van Dendermonde, die na een BTK-projekt voor het ministerie van Landbouw in 1981 haar carrière bij de juridische dienst van Ovam begon.

In de toekomst wil De Baets zich vooral toespitsen op de strategische planning van de regulator. Dat impliceert het uitstippelen van een beleidsvisie in afvalbeheer en bodemsanering. Vooral de ontwikkeling van vervuilde sites tot schone bedrijfsterreinen staat vooraan op het programma. De Baets: “In tegenstelling tot wat Groen! beweert, stijgen de middelen. Bovendien willen we een beroep doen op alternatieve financiering. Op dit vlak onderhandelen we met verschillende sectoren, zoals droogkuis en pompstations. Tevens is een samenwerkingsprotocol met de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) in de maak.” E.P.

E.P.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content