De rode periode
Haar wereld is er een van beelden en schoonheid. Een visueel paradijs waarin kleuren maar ook geuren naar hartelust botvieren. Paloma Picasso is de zwoele en verfijnde meesteres van de luxe die schoonheid heet.
TEKST : SERGE VANMAERCKE
Paloma Picasso heeft een zwak voor schoonheid en daar getuigen ook haar creaties van. “Natuurlijk moet een product ook functioneel zijn”, zegt ze, “maar voor mij gaan functionaliteit en schoonheid uitstekend samen. Mooie dingen zijn ontzettend belangrijk. Want zo zit de wereld toch in elkaar. Je raakt dingen aan, je kijkt ernaar en dat ontroert.” Voor Paloma Picasso is het duidelijk : de esthetica heeft een doel op zich, nl. het dagelijkse leven verzachten.
Meer dan duizend dingen doet ze, hoewel ze vermoedelijk het meest bekend is om haar lippenstift en parfums. Als dochter van een kunstschilder is het niet echt verwonderlijk dat ze oog heeft voor kleuren. Heeft Pablo Picasso een roze en een blauwe periode gekend, dan zweert Paloma vooral bij rood. Het rood roept eerder de werken op van Giorgione (1477-1510), haar favoriete schilder. Rood meestal in combinatie met zwart, wit en goud is zowat haar handelsmerk geworden. Op een dag wilde een programmamaker van de Amerikaanse televisie haar zelfs terug naar huis sturen omdat ze met een felgroene jurk kwam aanzetten. Maar toen we haar in Brussel ontmoetten, droeg Paloma Picasso een keurig zwart jasje van Hermès en een grote, goudkleurige halsketting. Onder haar jasje droeg ze een felrode rolkraagtrui, van de hand van de Belgische ontwerper Dirk Van Saene.
Deze Spaanse dame
is eenvoudig en bescheiden, maar tegelijk ook mysterieus en ondoorgrondelijk. Haar schoonheid heeft geen leeftijd, ze is moeilijk in te schatten. “Jezelf verzorgen ? Dat doe je uit respect voor je eigen lichaam en voor de anderen”, verzekert ze. Het talent van deze dame is dat ze er op geniale wijze in slaagt persoonlijke producten te maken, en dit op grootschalig, industrieel niveau. “Ik gebruik mijn producten ook zelf. Ik ben de máker ervan. Oh neen, het gaat niet over kunst. En ik wil ook geen boodschap overbrengen. Maar door me op de accessoires te concentreren, kan ik mijn stijl waarmaken. Mijn eigen weg bewandelen.”
Dat geldt zowel voor de tafelkunstontwerpen die ze voor Villeroy & Boch maakt, als voor de parfums, geuren en schoonheidsproducten voor L’Oréal.
Het parfum Paloma Picasso en de lippenstift Mon Rouge verkopen al meer dan 10 jaar als zoete broodjes. Met de cosmeticaproducten, het mannenparfum Minotaure en haar tweede parfum Tentations (1996), werd haar naam een vaste waarde in de schoonheidswereld.
Over haar eerste parfum, waarvoor ze ook het flacon tekende, zegt ze : “Het is een zwoel parfum. De geur van hout doet wat mannelijk aan en maakt dat het een parfum is voor overdag. Maar het is ook een erg sensuele geur, en die zorgt er dan weer voor dat het ook een heerlijke geur voor de nacht is.” Beide ouders van Paloma Picasso waren schilders, maar blijkbaar heeft Paloma Picasso vooral het talent van haar moeders vader geërfd. Emile Gilot stond namelijk aan het hoofd van Parfums Gilot.
Paloma Picasso
werd in 1949 geboren als tweede kind van Pablo Picasso en Françoise Gilot. Picasso was toen 67 jaar. Paloma werd genoemd naar de vredesduif die haar vader maakte als symbool voor het Wereldcongres voor de Vrede, dat tijdens haar geboortejaar plaatsvond. Vier jaar later scheidden haar ouders. Paloma trok met haar moeder en haar broer Claude van het kleine plaatsje Vallauris aan de Azurenkust naar de Parijse Linkeroever. Alleen de schoolvakanties bracht ze bij haar vader door.
Maar haar kunstzinnig talent kwam al spoedig bovendrijven. Op haar twintigste maakte ze theaterdecors en -kostuums. In de jaren ’70 ontwierp ze juwelen voor Yves Saint Laurent en de Griekse juwelier Zolotas. Tien jaar later tekende ze voor haar juweelontwerpen een exclusiviteitscontract bij Tiffany’s in New York. Verscheidenheid schrikte haar niet af. Integendeel. Paloma Picasso wijdde zich onder andere aan het ontwerpen van bontmantels en tekende voor het bekende kristal van Daum. In 1974 vertolkte ze zelfs de rol van gravin Batory in De Onsterfelijke Graven, een film van Walerian Borowczyk die in ons land nog in de prijzen viel.
Het was haar echtgenoot, de Argentijn Rafael Lopez Cambil, die begin jaren ’80 een marketingplan opzette, met als doel de naam Paloma Picasso wereldwijd bekend te maken. In 1995 ging het koppel uit elkaar, maar de professionele samenwerking is nog even vruchtbaar als voorheen.
Paloma Picasso : Jezelf verzorgen ? Dat doe je uit respect voor je eigen lichaam en voor de anderen.
La Reine de Noël : een beperkte serie van 2000 exemplaren, voor kerst 1997.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier