De rockster van de greens

© BEL

John Daly is 51 jaar en mag deelnemen aan de Champions Tour, een kampioenschap voor spelers ouder dan vijftig. Met succes, want de Amerikaan schreef zopas de Invitational Insperity op zijn naam.

In de golfsport staat Daly niet bekend als een meeloper. Hij is onvoorspelbaar, volks en wispelturig. Altijd goed voor iets waarmee hij in het nieuws komt. Het belette hem niet een leuk palmares bij elkaar te spelen, zoals twee toernooien van de Grand Slam: het USPGA in 1991 en vooral de British Open in 1995. Golffanaten kennen hem als de man met een onwaarschijnlijke swing, die hij met haast vernietigende kracht kan afvuren. In de jaren negentig was hij dan ook de eerste speler die men echt ging omschrijven met termen als mepper, omdat zijn drives meer dan 300 meter haalden en gefundenes Fressen waren voor de televisiestations. Maar Daly is ook en vooral bekend om zijn zeer ongewone persoonlijkheid, excentrieke look en vurige temperament. Hij heeft niets meer te maken met het klassieke beeld van de keurige en voorbeeldige golfspeler.

Het leven van Daly leest als een roman. Hij komt uit een bescheiden familie en was niet voorbestemd om topgolfer te worden. Omgaan met het grote geld was een probleem voor de Amerikaan, die volgens sommige bronnen ruim 50 miljoen dollar verspeelde in casino’s. Ondertussen raakte hij ook nog eens aan de drank. “Water is niets voor mij, daar heb ik geen vertrouwen in”, zei hij ooit. En ook: “Het gebeurde meer dan eens dat ik zat aan de afslag van een toernooi arriveerde.” Toch speelde hij sterke scorekaarten bij elkaar. “Op het toernooi van Las Vegas had ik de hele nacht gedronken en gegokt, maar speelde ik wel tien onder de par…”

Door zijn drankprobleem bouwde Daly nooit de carrière uit die zijn talent eigenlijk verdiende. De Amerikaan is een begenadigd speler. Hij heeft niet alleen een supersonische drive, maar ook een uitstekend kort spel. Dat bewees hij toen hij de British Open won op de Old Course van St.-Andrews. Maar Daly heeft geen spijt als hij terugblikt. Zo zit hij niet in elkaar. Zoals zijn hele leven al leeft en reageert hij ook nu nog heel impulsief, als een soort rockster van de greens. Dat is niet veranderd in de Champions Tour, een circuit dat in de Verenigde Staten op heel wat aandacht van de media kan rekenen. Daarom blijft John Daly bij het Amerikaanse publiek ontzettend populair.

Miguel Tasso

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content