De rijkste zakenfamilies van België (en hoe ze hun geld verdienen)
De traditionele aandeelhouders van brouwersgigant InBev staan onbedreigd op nummer één in de top 200 van de rijkste zakenfamilies van België. Hoeveel voorsprong hebben ze? En op wie?
Ze zijn zeldzaam, de lieden die zich zo open en bloot uiten over hun fortuin als Marc Coucke. In 2001, toen de beurs op haar hoogtepunt stond, “was ik rijker dan de koning,” zo verklaarde de stichter en topman van Omega Pharma in 2003 tijdens een uitzending van het VTM-programma Telefacts die gewijd was aan euromiljonairs. Niet slecht voor iemand die begon met een schamel startkapitaal van 750 euro. In 1987 verkocht hij nog shampoo in vaatjes van 5 liter aan apothekers. Vandaag staat hij aan het hoofd van een beursgenoteerde groep, de zesde grootste verdeler van voorschriftvrije producten in Europa. Een van de sterproducten is het multivitaminemerk Davitamon, dat nog extra naamsbekendheid wint als sponsor van de wielerploeg Davitamon-Lotto met klasbakken als Peter Van Petegem, Robbie McEwen en Gert Steegmans.
Is Marc Coucke vandaag opnieuw rijker dan de koning? Dát komen we nu net niet te weten in De rijkste families van België. Tony Coenjaerts, directeur van ons Franstalige zusterblad Trends-Tendances en Top 100.000, heeft zijn rangschikking van 200 families immers louter gebaseerd op “rijkdom door werken”. Het gaat om de waarde van participaties in Belgische bedrijven (zowel beursgenoteerde als andere). “De grens tussen professioneel en privé-vermogen is wel niet altijd makkelijk te trekken,” geeft hij grif toe. “Maar we hebben dat wél geprobeerd, met respect voor ieders privacy.” Voor die huzarenklus kon hij een beroep doen op de redacties van Trends, Trends-Tendances en Cash, en de database van de Top 100.000. Een voorproefje van het resultaat vond u al in Trends van 1 september 2005.
De top 200 is geen personenkwestie. De familie werd als basis genomen. Die keuze frustreert de nieuwsgierigheid wel eens (het is altijd leuker een gezicht te kunnen plakken op een fortuin dan een soms wat schimmige familie), maar het is wel een faire keuze, die bovendien een duidelijk overzicht oplevert. Geregeld valt er trouwens best wel een gezicht op het fortuin te plakken, zoals bij Marc Coucke, wiens familie al op stek 24 prijkt. De familie bezit 29,44 % van Omega Pharma, goed voor een waarde van nagenoeg 380 miljoen euro. Sterk, maar dat is nog altijd een wereld van verschil met de absolute top (zie kader). Daar vinden we de families de Spoelberch, de Mevius en Vandamme. Hun belang in brouwersreus InBev is goed voor zowat 7,357 miljard euro. Ze zijn wel al met zo’n 300 telgen. De pot moet dus stevig gedeeld worden, maar gemiddeld is elke familiale erfgenaam nog altijd miljardair in oude Belgische frank. Luc De Decker
Tony Coenjaerts, De rijkste families van België. Roularta Books, 261 blz., 29,90 euro.
Luc De Decker
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier