Samen met de ambachtelijke bierbrouwkunst draagt Palm Breweries de duurzaamheidsprincipes hoog in het vaandel. De brouwerijgroep is een conglomeraat van drie streekbrouwerijen met elk een eeuwenlange traditie: Palm, Rodenbach en Boon. Het bedrijf stelt 250 mensen tewerk en realiseert een omzet van 60 miljoen euro of 120 miljoen consumpties per jaar.
“Wij werken intern volgens de principes van deugdelijk bestuur en zien onszelf slechts als rentmeesters van de brouwerij, die de brouwerstraditie overbrengt op de volgende generaties”, zegt familiaal aandeelhouder en gedelegeerd be-stuurder Jan Toye.
Al heel vroeg erkende Palm Breweries het belang van het milieu. In de jaren zeventig ontwikkelde het met Europese steun een anaeroob afvalwaterzuiveringssysteem. Palm was de eerste brouwer in Europa die gas produceerde uit afvalwater van de brouwerij.
Duurzaamheid betekent voor Palm Breweries ook investeren in erfgoed. De bierbrouwer heeft bijvoorbeeld het kasteel van Diepensteyn in zijn thuishaven Steenhuffel weer opgebouwd. “We investeren ook in het voortbestaan van het Brabants trekpaard”, vertelt Jan Toye. “Het is met uitsterven bedreigd, maar we geven het een nieuwe functie in de recreatie en de sport. We hebben een stoeterij opgericht en een wedstrijdenreeks gecreëerd voor competitief mennen met trekpaarden.”
Met de restauratie van de foederzalen (waar het bier in foeders of houten biervaten rijpt) van de brouwerij Rodenbach handhaaft de bierbrouwer een stukje Vlaams erfgoed. “Het Rodenbach-bier rijpt er nog altijd in eiken vaten”, zegt de gedelegeerd bestuurder. De joint venture met brouwerij Boon ziet Palm Breweries als een cultuurproject. “Daarmee willen we de wedergeboorte van de traditionele oude geuze ondersteunen.”
Maatschappelijke taak
Palm Breweries hecht veel belang aan zijn maatschappelijke taak als onderneming. De medewerkers krijgen tijd en ruimte om zichzelf te ontplooien. Zo worden ze een stukje ondernemer en voelen ze zich goed. “Het persoonlijke geluk van de werknemer vormt tegelijk de dynamiek van de brouwerij”, meent de gedelegeerd bestuurder. “Wij hebben ook heel bewust een andere cultuur en managementstijl ingevoerd: van top-down naar bottom-up. Duurzaamheid lijkt een nieuwe mode in de bedrijfswereld, maar eigenlijk is het wat de pioniers-ondernemers al altijd deden om van hun onderneming een succes te maken”,
Ook met zijn leveranciers en klanten gaat Palm Breweries respectvol om. “Bij leveranciers betekent dit in de eerste plaats hen correct betalen en hun toelaten hun marge te halen”, meent Toye. De consument kan via een consumentenpanel zijn oordeel geven over nieuwe producten. “Want een brouwerij is geen fabriek”, verduidelijkt Toye. “Wij kunnen de kwaliteit van ons product niet testen in een lab. Een genotsproduct zoals bier moet je proeven.”
Ten slotte investeert Palm ook in de vzw Ga voor Geluk, die jongeren helpt hun groeipijnen te overwinnen op weg naar volwassenheid. Persoonlijk geluk speelt daarbij een cruciale rol. Ga voor Geluk heeft als voornaamste doel depressie en zelfmoord bij jongeren te voorkomen door ouders, leraren, leiders van de jeugdbeweging bewust te maken van wat in de jongere omgaat.
KG