‘De regelgeving is één woestenij’
De Nationale Loterij stopt de Belgische e-sportsfederaties 50.000 euro toe om de sector te helpen professionaliseren. Fiscaal advocaat en professor aan de VUB Michel Maus, die betrokken is bij de Vlaamse e-sportfederatie, legt uit waar de hangijzers zitten.
1 Is e-sport een sport?
MICHEL MAUS. “Er is geen juridische definitie van sport. Voor Sport Vlaanderen is sport ‘actief bezig’ zijn en is gamen geen sport. Mogelijk wil Sport Vlaanderen zijn standpunt nog herbekijken als het gaat over virtuele fietswedstrijden op rollen en soortgelijke zaken. In het buitenland wordt e-sport soms wel als een sport beschouwd.
“Wij willen daar niet per se voor lobbyen, maar het zou natuurlijk gemakkelijk zijn als alle regels inzake arbeidswetgeving of gokken, die vandaag al voor de klassieke sporten van toepassing zijn, ook voor e-sporten zouden gelden. Vandaag is de regelgeving één woestenij, terwijl bij e-sport veel minderjarigen betrokken zijn, die beschermd zouden moeten worden. Er gaat veel geld om in die sector.”
2 Hoe zit het fiscaal?
MAUS. “Voor buitenlanders die in België deelnemen aan een e-sporttornooi heeft de minister van Financiën onlangs gezegd dat het fiscale regime van andere sporttoernooien van toepassing is. Dat wil zeggen dat de beoefenaars een bevrijdende roerende voorheffing van 18 procent betalen.”
3 Moeten ouders de inkomsten van hun gamende kinderen aangeven?
MAUS. “Ik ga ervan uit dat inkomsten uit streaming en advertentie-inkomsten als diverse inkomsten moeten worden aangegeven. Als die een bepaald niveau overschrijden, worden het beroepsinkomsten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier