De race is begonnen

De tweede editie van de Awards van de Belgische Architectuur is op gang gekomen. Het verdict valt op 7 maart.

Ons patrimonium komt dit jaar opnieuw in de schijnwerpers. De tweede editie van de Awards van de Belgische Architectuur kent in zijn nieuwe vorm duidelijk succes. Meer dan 200 projecten werden ingediend. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen 329 dossiers werden voorgelegd, maar dat komt omdat enkel de realisaties die in 2000 voltooid raakten in aanmerking genomen werden. In de eerste editie werden projecten uit meerdere voorgaande jaren aanvaard.

Ter herinnering: de Awards van de Belgische Architectuur zijn het resultaat van een fusie tussen de wedstrijden die enerzijds door Batibouw en anderzijds door Trends en Trends-Tendances georganiseerd werden. Dat betekent dat onze prijzen voor niet-residentiële gebouwen en voor het patrimonium toegevoegd werden aan de drie onderscheidingen die door Batibouw toegekend worden. Doel van de hele operatie is een breed opgezette wedstrijd te organiseren die erkenning geniet in de hele architectuurwereld. De uiteindelijke bedoeling is om Belgisch kwaliteitswerk te promoten en de rijkdom van ons patrimonium voor het voetlicht te plaatsen. Deze tweede editie van de Awards wordt gemeenschappelijk georganiseerd door Batibouw, Editop/ImmoTrends en de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België ( FAB).

Wikken en wegen

De 240 projecten werden onderverdeeld in vijf categorieën. De laureaat van elke categorie krijgt een bedrag van 200.000 frank toegekend. De prijs voor het niet-residentiële gebouw zal gaan naar een van de 83 deelnemers die daarvoor een dossier indienden. Voor de prijs voor de reconversie van een waardevol oud pand, ten slotte, kwamen 41 inschrijvingen binnen.

In december van vorig jaar is de jury al een keer samengekomen om een eerste selectie door te voeren. Er werden uiteindelijk in totaal zestig projecten weerhouden op basis van uiteenlopende criteria, zoals de architecturale vaardigheden, de eigenheid en het karakter van het project, maar ook de functionaliteit, de inpassing in de omgeving of het duurzaam karakter ervan. Voor het Bedrijfsgebouw van het Jaar gaat het om zestien projecten.

De jury was samengesteld uit Annemie De Puydt en Jan Meersman voor Vlaanderen, Philippe Samyn en Luc Maes voor Brussel en Marc Mawet en Aloys Seghin voor Wallonië.

Op 1 februari zal een jury van drie Belgische architecten een vijftiental genomineerden aanduiden. Uit die groep komen dan uiteindelijk de vijf winnaars. De Belgische architecten zullen in hun taak worden bijgestaan door twee buitenlandse collega’s: Dominique Perrault (Parijs) en Tony Fretton (Londen).

De prijsuitreiking vindt plaats, in het raam van Batibouw, op woensdag 7 maart 2001 in het Auditorium 2000 van het Brusselse Tentoonstellingspark. Bij die gelegenheid zal ook de jongste editie van de Trends Top Bouw voorgesteld worden.

Inlichtingen: FAB Awards 2001, Ernest Allardstraat 21 in 1000 Brussel. Tel. 02-511 94 92, fax: 02-502 82 04; e-mail: awards@fab-arch.be

véronique pirson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content