De Queen wil geld

Londen gaat massaal investeren in toeristische infrastructuur. Maar een recentelijk verschenen gids veegt de vloer aan met de toeristische attracties.

Zes miljard pond. Dat is het bedrag dat de stad Londen wil investeren in infrastructuur, toerisme- en vrijetijdsprojecten. Verwaarloosde buurten zoals de South Bank of het schiereiland Greenwich krijgen een grondige opknapbeurt. Er gaat ook geld naar bestaande toeristische attracties of historisch waardevolle panden. Het stadscollege debatteert al langer over deze investeringen en wil na acties rond méér groen en reinheid in de hoofdstad, de komende jaren toeristen lokken met nieuwe initiatieven.

Net toen dit bekend raakte, verscheen een nieuwe gids over de 300 belangrijkste attracties van Groot-Brittannië. De eerste uitgave van Which? Guide to Tourist Attractions maakt brandhout van een aantal bezienswaardigheden. Een zeer beperkte selectie daarvan valt volgens de auteurs best te pruimen. Tot de gelukkigen behoren onder meer St.Pauls Cathedral in Londen, het Royal Pavilion in Brighton of een Beatles-rondrit door Liverpool.

Voor het overige is het huilen met de pet op. Het Londense Theatre Museum wordt omschreven als “ontstellend statisch en gewoon vervelend”. Betalen voor Stonehenge is overbodig: je ziet volgens de gids evenveel vanop de openbare weg dan op de site zelf, want daar mag u bijna nergens rondlopen. De kathedraal van Canterbury heet een toonbeeld van “schaamteloze commercie”. Zo slopen de auteurs menig heilig huisje, tot grote ontzetting van al wie in Groot-Brittannië met inkomend toerisme is begaan.

De nieuwe gids valt vooral over Buckingham Palace, de residentie van de Britse koninklijke familie die jaarlijks tussen juni en oktober gedeeltelijk voor het publiek openstaat. Bezoekers betalen er 15 pond voor een geleid tripje door een hoek van het kasteel en nog eens 7 pond voor een gidsje.

Ontstellend veel geld om naar een paar schilderijen uit de collectie van de Queen te mogen kijken. “Poor value for money,” meent de gids, die Buckingham één ster (op maximaal vijf) toekent. Weg met het paleis, wegens “onmenselijk en steriel.” Hoe het dan wel moet, kan men volgens hen leren in het White House waar een heel andere atmosfeer hangt en de prijzen tenminste betaalbaar zijn. De bewoners van Buckingham Palace krijgen overigens een duidelijke veeg uit de pan. Het blijkt niet toevallig dat de royals hun optrekje acht weken per jaar openstellen: dat is de periode dat ze naar Schotland op vakantie gaan. “The royals just take the money and run,” sneerde één van de auteurs van Which? in een gesprek met de BBC-radio.

marleen fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content