De proeftuinarchipel

SIEM REAP De Cambodjaanse touroperators dringen aan op toegang tot de tempels van Angkor Wat. © Getty Images

De toeristische kaart van Zuidoost-Azië zal er in 2022 heel anders uitzien.

De route die de reisgidsenuitgeverij Lonely Planet voor de pandemie aanraadde aan reizigers die ‘het beste van Zuidoost-Azië’ wilden zien, was een avontuur van acht weken door de regio langs metropolen, tempelsteden, verborgen stukken jungle en rust brengende eilanden. De versie voor 2022 zal slechts een paar eilanden en af en toe een grote stad vermelden. In 2019 zorgde het toerisme voor meer dan 42 miljoen banen in Zuidoost-Azië, oftewel 13 procent van de werkgelegenheid. Het droeg 12 procent bij aan het bruto binnenlands product (bbp). De VN denkt dat het bbp in de regio in 2020 met 8,4 procent kan zijn gedaald door de terugval van het toerisme. In Thailand is het toerisme van voornamelijk internationale reizigers goed voor 20 procent van het bbp. Het ontving in 2020 83 procent minder toeristen dan in 2019. Uit vrees dat veel bedrijven die het eerste jaar van de pandemie met moeite overleefd hadden, in het tweede jaar zouden instorten, begon Thailand in 2021 te experimenteren met het concept van een proeftuin, een ‘ sandbox‘. Het idee is eenvoudig: het is toegelaten dat volledig gevaccineerde toeristen zonder quarantaines ronddartelen op een paradijselijk eiland waar de meeste inwoners ook twee prikken hebben gehad. Na veertien dagen zonder ziekte mogen de bezoekers dan ook andere delen van het land bezoeken als ze dat willen.

Op 1 juli verwelkomde Phuket de eerste buitenlandse toeristen in het kader van dat programma. Een week later testte de eerste bezoeker positief voor covid-19. Maar de Thaise regering hield vol, zelfs toen de rest van het land getroffen werd door een enorme golf van besmettingen met de deltavariant. Tegen het einde van 2021 had het nog ettelijke van zulke oorden geopend voor toerisme zonder quarantaine, onder meer Bangkok.

Populaire eilanden

Andere Zuidoost-Aziatische landen zullen in 2022 het Thaise voorbeeld volgen. Ze zullen alleen populaire trekpleisters openstellen voor toeristen en alleen voor sommige nationaliteiten. Indonesië zal het eenvoudig maken voor internationale reizigers om populaire eilanden zoals Bali te bezoeken, ook al handhaaft het elders strengere beperkingen. Vietnam zal bezoekers welkom heten op het eiland Phu Quoc. Maleisië heeft een experiment voor buitenlandse reizigers op het tropische eiland Langkawi. Het zal die proef uitbreiden naar andere toeristische trekpleisters en ook die openstellen voor internationaal bezoek. De Cambodjaanse touroperators dringen aan op een proefproject in Siem Reap in het diepe binnenland, zodat buitenlanders de tempels van Angkor Wat kunnen bezichtigen.

Als omikron geen roet in het eten gooit, mag u ervan uitgaan dat deze en andere delen van de regio in 2022 weer bezoekers zullen ontvangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content