De prins te rijk
Kroonprins Filip heeft zich tijdens de economische missie naar de Amerikaanse oostkust volop kunnen laven aan zijn associatie met Mickey Mouse, Astrid Bryan en een wedstrijd van de Rode Duivels. Maar hoe moet het nu verder?
Honderden zakenlui, een kransje diplomaten en academici, omcirkeld door een roedel journalisten en geleid door een doorgaans koele kroonprins. Dat zijn de jongste jaren de ingrediënten van een economische missie. Zo’n missie heeft bij momenten wat weg van een rondreizend circus. Maar op de formule zit nauwelijks sleet, getuige de missie vorige week naar Los Angeles en San Francisco.
De missie groeide voor veel deelnemers uit tot een voltreffer. De opvallend luchtige en sterke openingsspeech, grotendeels van de hand van adviseur Pierre Cartuyvels, werd enthousiast onthaald. Bovendien kon de kroonprins zich door de afwezigheid van zijn gemalin focussen op zichzelf en zijn pr-taken, en werden de strak geplande mediagenieke ontmoetingen met Disney of andere mediafenomenen in België welwillend onthaald.
Met als gevolg dat de kroonprins opvallend rustig voor de dag kwam. Zelfs voor de traditionele ontmoeting met de geschreven pers nam hij meer dan ooit de tijd, net als voor de wedstrijd van de Rode Duivels die hij met een rumoerig Belgisch gevolg volgde in een sportcafé in Silicon Valley.
Het succes van zo’n missie wordt natuurlijk hoofdzakelijk afgemeten aan het aantal memorandums of understanding, contracten of contacten. Ook daarover viel nauwelijks een dissonant geluid te horen. “De prins is een goede deuropener”, verwoordde Jan Valcke van Vasco de mening van velen.
De enige keerzijde van de massale media-aandacht voor de fel gemediatiseerde bezoekjes aan Mickey, Google en co, was dat veel kleinere deelnemers, die na vaak slopend voorbereidingswerk met hoge verwachtingen waren meegereisd, wat naar de achtergrond werden geduwd. “Er gebeuren hier ongelofelijke dingen waar nauwelijks over wordt bericht, terwijl vliegtuigpech voor de prins de voorpagina’s haalt. En dat is jammer”, zei Denise Grauzinis van het technologiebedrijf 4DDynamics.
Astrid, Amedeo of Filip
Rest de vraag hoe het nu verder moet. De kroonprins heeft eind oktober nog missies naar Angola en Zuid-Afrika en eind november naar India op zijn agenda. Intussen zal de speculatie over een troonsafstand van koning Albert ongetwijfeld aanzwellen en meteen ook de speculatie over wie na de troonwissel de economische missies moet leiden.
Prins Laurent maakt geen kans, maar ook prinses Astrid is weinig waarschijnlijk. Een reëlere kanshebber is de 27-jarige prins Amedeo, de oudste zoon van Astrid. Maar ook de mogelijkheid dat Filip als koning handelsdelegaties leidt, wordt geopperd. Nu de positieve vibes rond de missie naar de Verenigde Staten ongetwijfeld plezieren in Laken, zal die laatste mogelijkheid allicht opgeld doen.
BERT LAUWERS IN DE VERENIGDE STATEN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier