DE PRINS & CO

Beschuldigd in Lavithas-zaak

Maurits De Prins, topman van het ter ziele gegane videobedrijf Superclub, is door de Mechelse onderzoeksrechter Carine De Meuter in beschuldiging gesteld in de zaak van het failliete facilitaire Mechelse videobedrijf Lavithas. Naast De Prins die altijd heeft volgehouden niets met Lavithas te maken te hebben werden ook Jan Maes (de vroegere financieel directeur van Superclub), Marc De Schutter (jarenlang een zakenpartner van De Prins), Guido Van Belle (stichter van de filmrechtenhandel Lumina Communications, die later aan Lavithas werd verkocht), bankier Arduino Lunazzi en accountant Jos Bosmans in beschuldiging gesteld. De beschuldigingen luiden onder meer bedrieglijke bankbreuk, oplichting, valsheid in geschrifte en misbruik van vertrouwen.

Via de Lavithas-groep werden vele honderden miljoenen sommigen hebben het over 800 miljoen frank weggesluisd uit de Antwerpse spaarkas Luc Thibaut & Co Financiers nv. Duizenden kleine spaarders werden bedrogen en er werd een put achtergelaten van enkele miljarden frank.

Wie wellicht de dans in dit dossier ontspringt, is Luc Thibaut van de gelijknamige spaarkas. Jarenlang poogde de groep De Prins de schuld voor het Lavithas-debacle in de schoenen van Thibaut te schuiven : in de boeken van Lavithas was ingeschreven dat aan Thibaut zwarte commissies werden betaald. Die bedroegen 10 % op de door Thibaut verstrekte leningen en leasings. Uit het gerechtelijk speurwerk is nu gebleken dat deze rekeningen vervalst waren.

Vermoedelijk zal begin volgend jaar de zaak voor de raadkamer komen. Intussen is het onderzoek naar het gesjoemel door de groep De Prins uitgedeind naar Nederland. Daar is een onderzoek gestart naar mogelijke BTW-fraude door filmrechtenhandelaar Guido Van Belle. Nederlandse bv’s van Van Belle als Harpje, DKO en Goldline werden en worden ook gebruikt door De Schutter, Maes en De Prins.

Goed nieuws is er intussen voor de gedupeerde spaarders van Thibaut. Deze krijgen van vereffenaar-revisor Paul Rappe binnenkort nog eens 5 % uitbetaald van hun bij Thibaut belegde spaarcenten waardoor het totaal van de terugbetaalde tegoeden op 70 % komt. Ze zullen hierop wel roerende voorheffing moeten betalen. Of er later nog geld van de vereffenaar van Thibaut komt, hangt af van de resultaten van de gerechtelijke onderzoeken en een serie nog lopende procedures voor de burgerlijke rechtbank tegen gewezen leden van de groep rond De Prins.

MAURITS DE PRINS Door de Mechelse onderzoeksrechter in beschuldiging gesteld in de zaak van het failliete facilitaire Mechelse videobedrijf Lavithas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content