De prijs van een pc-panne

Een pc laten herstellen kan erg duur uitvallen. Vooral als het om een laptop gaat. En hoe goedkoper de computer, hoe meer kans op problemen.

Reacties: e-trends@trends.be

De pc die nooit defect raakt, moet nog worden uitgevonden. Maar toch kunt u beter kiezen voor duurdere, kwalitatief hoogstaande apparaten. Die geven niet alleen minder problemen, maar meestal mag u ook rekenen op een betere dienst-na-verkoop. Dat bevestigen de specialisten van de hersteldiensten die we voor dit artikel contacteerden.

Manu Hougardy, technisch verantwoordelijke bij Computer Square: “Er is zeker niet één informaticamerk dat over de hele lijn betrouwbaarder is dan de andere. Maar het is wel zo dat de toestellen uit het hogere gamma van elke fabrikant de beste garanties bieden op een lange werking.”

Wie voor 399 euro een kantoor-pc op de kop weet te tikken – Windows-licentie inclusief – mag zich verwachten aan de goedkoopste componenten, niet aan de meest betrouwbare. Bij de herstelcentra is er wat dat betreft een gulden regel: “Onder de 600 euro moet je niet rekenen op een erg lange levensduur.”

Maar terwijl duurdere pc’s minder vaak hersteld moeten worden, kosten de herstellingen wel meer. Wie een IBM-pc binnenbrengt, krijgt nu eenmaal duurdere vervangstukken aangerekend. Om zich van hun concurrenten te onderscheiden, rekenen sommige constructeurs – zoals Acer – erg lage hersteltarieven aan. Ze maken gebruik van handige trucjes, zoals de zogenaamde refurbishing, het installeren van gebruikte onderdelen die echter werken als nieuw. Het resultaat mag er zijn: wie bij Acer pech heeft met zijn moederbord, betaalt ongeveer 150 euro, terwijl sommige andere merken bijna 400 euro aanrekenen.

Schermen: plat maar duur

Wie buiten de garantieperiode met zijn laptop problemen krijgt, betaalt voor de herstelling vaak evenveel als voor een nieuwe vaste pc. “Het vervangen van onderdelen in een laptop is altijd een stuk duurder dan bij een kantoor-pc,” bevestigt Manu Hougardy. “De meeste problemen doen zich voor met het moederbord, het centrale onderdeel van een pc. Dan moet je al snel rekenen op 500 euro kosten, terwijl het bij een standaard pc om gemiddeld 200 euro gaat.” De verklaring zit in de compacte bouwwijze van het toestel en het beperkte aantal stuks dat van dat soort moederborden gefabriceerd wordt.

Het beeldscherm vormt het duurste onderdeel van een laptop, ook al zijn de prijzen de jongste jaren fors gedaald. Bij vervanging moet u rekenen op een kost van 400 tot 700 euro, afhankelijk van merk en model, maar natuurlijk ook van de grootte van het scherm. Daarbij komen nog de werkuren, al snel twee uur tegen 60 euro per uur. Het totaalbedrag lijkt overdreven in vergelijking met de winkelprijs van een externe LCD-monitor, vaak niet meer dan 400 euro. En als u pech hebt, is alleen het scharnier van uw laptop versleten, waardoor de kabels naar het beeldscherm geen contact meer maken, waardoor… vaak heel het scherm aan vervanging toe is.

Heel wat herstellingen aan een laptop lonen zich dus niet, zeker omdat de goedkoopste laptops tegenwoordig al voor 800 tot 1300 euro op de markt komen. Dat bevestigen ook de specialisten: “Een moederbord of een beeldscherm herstellen wanneer het toestel drie jaar of ouder is, heeft zelden zin. Tenzij u een emotionele band hebt met uw toestel.”

Boris Jancen

Een laptop laten herstellen is soms zo duur dat u beter een nieuw toestel aanschaft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content