De prijs van de vrijheid
Vrijheid kost geld. En als het om de mobilofoon gaat, wordt het zelfs een ingewikkeld kostenplaatje.
Een beetje road warrior kunt u tegenwoordig overal bellen op zijn of haar GSM. Ook in pakweg Polen of Singapore. Die faciliteit heet roaming – letterlijk zwerven. Het betekent dat de Belgische SIM-kaart (Subscriber Identity Module) van uw correspondent ook door het netwerk in Polen of Singapore wordt herkend. Daarvoor hebben netwerkoperatoren zogenaamde roamingakkoorden afgesloten. Proximus heeft nu akkoorden met 133 operatoren in 79 landen, Mobistar met 133 operatoren in 80 landen, KPN Orange met 12 operatoren in evenveel landen.
De vraag “Waar bent u?” is dan geen ongepaste nieuwsgierigheid. Het antwoord vertelt u hoeveel uw correspondent betaalt om door u gebeld te worden. Want betalen doet hij. Uzelf als oproeper wordt immers niet geacht te weten waar uw mobiele correspondent zich bevindt. U heeft een gewoon nummer gedraaid, zonder internationale code of landaanduiding en u heeft recht op het gewone, binnenlandse tarief. Dus heeft de GSM-wereld de peer verdeeld. De opgeroepene in het buitenland betaalt het internationale gedeelte, de oproeper betaalt tot aan zijn landsgrens.
Bart De Roover, roaming & coverage group manager van Mobistar: “Dat is de prijs voor het uitwissen van de grenzen met de GSM. De oproeper moet niet bestraft worden omdat hij niet wist dat hij een vriend in Hongkong of op de Seychellen belde.”
FILTER OP TIJD.
Om uw factuur toch in de hand te houden, kunt u als bereikbare reiziger uw oproepen filteren of doorsturen naar uw voicemail. “Een functie die u moet activeren vóór u vertrekt,” waarschuwt communicatiedirecteur Chris Van Roey van Mobistar. “Anders riskeert u een dubbel gepeperde rekening: de prijs van het internationale gedeelte van de ontvangen oproep en een tweede internationale communicatie om die oproep terug te sturen naar uw voicemail.”
Hetzelfde geldt voor de omleiding van oproepen naar andere nummers. De dienstboodschappen die u, als gevolg van de filtering, in het buitenland ontvangt zijn gratis, maar het raadplegen van uw voicemail vanuit het buitenland is een internationaal gesprek. Tip: in principe is het goedkoper om u in het buitenland te laten opbellen dan zelf van daaruit te bellen.
U BELT VANUIT HET BUITENLAND.
Wat met de factuur voor wie zelf vanuit het buitenland belt met zijn GSM? Hij betaalt een internationaal gesprek volgens de tarieven van de gekozen buitenlandse operator. Uw GSM kiest die automatisch als er een netwerk actief is waarmee uw operator (die uw SIM-kaart heeft uitgereikt) een roamingovereenkomst heeft. Mobistar-abonnees zullen ontdekken dat dit in Frankrijk meestal Itineris is, het GSM-netwerk van France Télécom, de meerderheidsaandeelhouder van… Mobistar. Maar u kunt waarschijnlijk ook andere operatoren kiezen – mogelijk goedkoper – via de functie netwerken van uw GSM.
Op een GSM belt u internationaal door op de “+”-toets te drukken (die de internationale 00 vervangt) gevolgd door de landcode en het interzonale prefix zonder 0. Om vanuit het buitenland naar een GSM op het 075-netwerk van Proximus in België te bellen tikt u bijvoorbeeld +3275…
Wat als die GSM-abonnee toevallig ook in het buitenland is, misschien op het terras naast het uwe? Kassa! Dan betalen beide abonnees een internationale oproep: u betaalt een gesprek naar België, uw correspondent betaalt “de terugweg” naar dat terrasje vanaf de Belgische grens.
Hoe hoog die kosten zullen zijn, is onmogelijk in een paar regels te zeggen: sommige operatoren tariferen per seconde, andere per minuut. De prijzen in dal- en piekuren variëren van netwerk tot netwerk. Vaak is er een onderscheid tussen oproepen naar vaste telefoons en naar GSM’s. En speciale opties spelen een rol. De optie “Internationale oproepen” van Mobistar doet de kostprijs van internationale oproepen met 20 tot 30% dalen, vergeleken met de gewone prijs.
Om meer te weten over de tarieven die u in het buitenland betaalt, kunt u de wachttijden uittesten bij de helpdesk van de operatoren (Proximus op 0800-55 0 55, Mobistar op 0800-95 95 2, KPN Orange op 0800-20 486). Mobistar-abonnees vinden internationale tariefinformatie op de website www.mobistar.be (kies “tarieven” en vervolgens “internationaal” en dan eventueel “bestemmingen”). De surfende abonnees van Proximus- en KPN Orange vinden op de websites www.proximus.be, respectievelijk www.orange.be wel een lijst met roaming-partners, maar geen internationale tarieven. Zij bellen best meteen de helpdesk.
FVE/BNL
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier