DE POST. BANKIER VOOR DE POST
Het moet de keuze van zijn leven geweest zijn, toen Karel Baert (35j.) opgegroeid in Brugge en kleinzoon van Stijn Streuvels besliste om zijn veelbelovende carrière in de Deutsche Bank te laten liggen en vanaf 1 juli ’95 direkteur financiële post te worden bij De Post. Hij is één van de nieuwe topmensen uit de onlangs gecreëerde, nieuwe managementlaag bij dit overheidsbedrijf. Hiërarchisch komen zij juist onder het direktiekomitee, en staan in voor de dynamizering van het postbedrijf. Baert wordt bevoegd voor de commerciële ontwikkeling van de Postcheque en moet de samenwerkingsakkoorden opvolgen tussen De Post enerzijds en Royale Belge, Generale Bank en Petercam anderzijds.
Na rechtsstudies in Leuven en Duitsland, zijn legerdienst in Keulen en een half jaar als stagiair bij het Brussels advokatenkantoor Loeff, Claeys, Verbeke begon Baert bij de Deutsche Bank Brussel.
Na zijn opleiding werd Baert er verantwoordelijk voor West-Vlaanderen. “Deutsche Bank Brussel legt zich hier toe op grote ondernemingen, ” vertelt Baert. “Als 27-jarige al mogen onderhandelen met grote bedrijfsbazen, het is niet evident in de bankwereld. ” Na anderhalf jaar kreeg Baert bevoegdheid over Vlaanderen, tot hij in ’91 een moeilijke knoop moest doorhakken : verder opklimmen in de bank kon alleen in Duitsland. “Mijn vrouw had toen een bloeiende huisartsenpraktijk in Antwerpen, ” vertelt Baert, “en we hadden drie jonge kinderen. “
Na een overgangsregeling van een jaar, verhuist het gezin naar Göttingen waar Baert direkteur werd van een regionale zetel in Neder-Saksen, en 220 werknemers onder zich kreeg. Baert : “We lieten een huis bouwen in een dorp naast Göttingen. Vlak vòòr in Duitsland een vestigingswet voor artsen van kracht werd, begon mijn vrouw er een praktijk, die intussen goed draait. “
Duitsland verkeerde toen in volle recessie. “Kollega’s met 40 jaar dienst bij de bank vertelden mij dat het nog nooit zo erg was, ” aldus Baert. “Als bankier moet je daar heelhuids uitkomen, zonder het uw klanten al te lastig te maken. Ik heb toen ‘s nachts al eens wakker gelegen. “
Na 3,5 jaar Göttingen trekt het gezin nu naar Wijgmaal. Waarom De Post ? “Omdat ik hier met de nieuwe financiële produkten van nul af aan kan beginnen, ” antwoordt Baert. “Zoiets kan een levenswerk worden. Heb je echter een mentaliteit van ik kom uit de privé en weet dus veel beter dan jullie, ambtenaren, hoe je een bedrijf moet leiden, dan kun je hier niet veel uitrichten, ” aldus Baert.
Die ambtenaren vragen hem nieuwsgierig hoe zijn grootvader was. “Naar de opdringerige buitenwereld toe was hij ietwat stug, ” vertelt Baert, “voor zijn kleinkinderen een zachtaardige, goede verteller. “
KAREL BAERT (DE POST)”Dit kan mijn levenswerk worden. “
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier