De pc van morgen

Winhec 97 leverde veel visie en een waslijst nieuwe afkortingen op. De ontwikkelaars zijn nu naar huis om één en ander in silicium te gieten.

San Francisco.

Hoe moet de pc van morgen eruit zien ? Op de jaarlijkse Windows Hardware Engineering Conference in San Francisco zet de hele hardware-industrie Microsoft op kop daarvoor de richtlijnen op papier. Na een weekje bits and chips en met een nieuwe Samsonite vol acronymen kunnen we veilig besluiten : de personal computer is nog lang niet aan het einde van zijn Latijn.

Microsoft heeft zich het voorbije lustrum in een bijzonder comfortabele en dominante positie genesteld. Bill Gates kan zonder veel angst nieuwe normen dicteren aan een angstige kliek producenten die in vele gevallen niet anders kunnen dan de grillen van Microsoft volgen. Dat heeft ook positieve effecten, want als een soort verlicht despoot kneedt Microsoft de pc langzaam maar zeker tot een totale kantoor- en amusementoplossing.

TV OP PC.

Met de pc ’97 en pc ’98 lijnt Microsoft uit hoe de pc zich zowel in de bedrijfs- als thuiswereld kan doen gelden. Microsoft hanteert daarbij drie stopwoorden : eenvoud, beheersbaarheid en compatibiliteit. Voor de thuisgebruikersmarkt vertaalt zich dat in de Simply Interactive PC de Sipc die de kern moet vormen van het Total Entertainment Center. De Sipc is een machine die de grenzen tussen computer, Internet en televisie wegblaast. Cd-rom-technologie wordt vervangen door het veel veelzijdiger DVD-formaat ( Digital Video Data), terwijl de gebruikersinterface sterk vereenvoudigd en uniform wordt. Gebaseerd op Microsofts nieuwe Internet Explorer 4.0 zal de thuisgebruiker op eenzelfde intuïtieve wijze zijn computer doorbladeren, op het Internet surfen en tussen televisiekanalen zappen.

Met DVD kan het medium “televisie” overigens een kleine revolutie ondergaan. Het formaat laat dingen toe die voorheen ondenkbaar waren. De Sipc kan werkelijk surfen over de verschillende kanalen, randinformatie opzoeken, meerdere vensters tonen en uit gelaagde videobeelden selecties maken. De overlevingskansen van DVD zijn trouwens hoog. Het formaat begint langzaam door te sijpelen in de video-industrie, en de steun van een bedrijf als Microsoft zal dat zeker niet tegenhouden.

HARDWARE LOOPT ACHTEROP.

Als de hardware tenminste meewil, want de huidige generatie CPU’s ( Central Processing Unit) en bussen is niet in staat de enorme datastromen die DVD genereert te verwerken. Microsoft dringt dan ook aan op de verspreiding van de USB, maar ook van de IEEE 1394 seriële bus, die in de toekomst alle andere poorten kan vervangen. De Universal Serial Bus lijkt eindelijk door te breken ! Andere hardware-revoluties lijken zich tot een eerder technisch niveau te beperken. Nieuwe grafische bussen, opgepepte processors die ja-dan-nee pincompatibel zijn met de Pentium-bus (wat betekent dat u uw oude Pentium eenvoudigweg kan vervangen door een veel performantere of juist niet), nieuwe technologieën voor energiebeheer. Tijdens een opmerkelijke lezing gaf Michael Slater van MicroDesign Resources (uitgever van Microprocessor Report) toe dat de hardware-industrie nog niet echt klaar is voor de Sipc.

GEBRUIKSKOST.

Microsoft uit zich dus vooral in “concepten”. Voor het kantoor van de toekomst heeft het ook plannen. In een drastische poging de Total Cost of Ownership (TCO) van een pc te drukken, werd de zogenaamde Zero Administrating Windows-filosofie (ZAW) toegelicht. Een duur woord voor de eerder eenvoudige idee dat de pc-gebruiker op alle niveaus alleen toegang krijgt tot die onderdelen die hij ook echt gebruikt. Zo zal de Netpc in een gesloten kast zitten, en volledig op afstand beheerd worden door de systeembeheerder. Die heeft de mogelijkheid om zo’n Netpc uit te rusten als een taakpost ( TaskStation), met maar één toegankelijke applicatie, of als een werkpost ( AppStation), met een selectieve waaier aan programma’s.

MEMPHIS.

WinHEC was ook de plaats waar de eerste proefexemplaren van het zogenaamde Memphis-besturingssysteem werden vrijgegeven. Memphis is de codenaam voor de opvolger van Windows 95. Bill Gates gaf nog dezelfde week toe dat Memphis maar een beperkte vooruitgang betekent en zeker niet te vergelijken is met wat Windows NT 5.0 later dit jaar zal bieden. In grote lijnen kan je stellen dat Memphis de compatibiliteit met het NT-platform opvoert, en de nieuwe multimedia-standaarden van de Sipc ondersteunt. Daarenboven zal de interface een grondige restyling ondergaan, waardoor het hele besturingssysteem erg op een Internet Browser zal lijken. Memphis ondersteunt ook ZAW, maar wordt toch niet naar voor geschoven als basis voor de Netpc.

Volgens Microsoft staat de pc van de toekomst een zeer duidelijke koers te wachten. Of “koersen”, want met de Sipc en de Netpc wordt een wig gedreven tussen Home– en de Office-pc. Aan het einde van de thuisgebruikersweg vinden we een machine die naadloos ontspanning, communicatie en thuistaken integreert. Het gemiddelde kantoor staat een saaier lot te wachten ; hier wordt de pc geoptimaliseerd naar een minimale gebruikskost in de specifieke omgeving. Alleen relevante applicaties zullen beschikbaar zijn.

TB

MicroDesign Resources is op http://www.chipanalyst.com

SIMPLY INTERACTIVE PC Televisie, Internet, kantoortoepassingen op één pc.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content