De pc van de paus

Al zowat vijf jaar prijkt Arturo Pérez-Reverte met literaire thrillers bovenaan de Spaanse bestsellerslijsten. Met Het Trommelvel moet hij ook definitief in de Lage Landen doorbreken.

Het lezen van Arturo Pérez-Reverte is als het genieten van een donker glas Larcis-Ducasse. Je proeft de onloochenbare kwaliteit en streelt het prestige, maar de nadronk ebt net iets te snel weg. De wijn valt te eenvoudig uit om een vergelijking te doorstaan met de truffeldiepte van een forse L’Evangile of een energieke Angélus, om maar in dezelfde contreien tussen Saint-Emilion en Pomerol te blijven.

De voormalige oorlogscorrespondent schrijft krap spannend en strooit ondertussen kwistig literaire verwijzingen rond. Voortdurend ligt de naam van een murw geprezen coryfee als Umberto Eco op de tip van je tong, maar je slikt de getande Italiaanse syllaben steeds weer in. De Cartageense midveertiger tapt uit hetzelfde literaire vat : onder een lichtlopende thriller timmert hij een cultureel staketsel. Schaam je dus niet : je leest geen vrijblijvende misdaadroman, maar kan je culturele bagage vleien.

Terwijl windklievers als Eco uitpakken met een uitgekiend, authentiek filosofisch discours, blijft Pérez-Reverte veeleer hangen in het leentjebuur spelen en het laten vallen van ronkende namen. Maar laten we al te pretentieuze oprispingen nu maar onderdrukken en toegeven dat we best genoten hebben van Het trommelvel. Een hacker kraakt de privé-computer van de paus en laat er een mysterieuze boodschap achter over een bouwvallige kerk in Sevilla, die “uit zelfverdediging mensen doodt.” Het Vaticaan stuurt er een geheim agent op af, een priester die niet gelooft, maar in de roomse gelederen rust én een carrière vindt. Dat cynisme wordt gaandeweg ontmaskerd, niet zozeer door de buitenwereld, maar door de confrontatie met zichzelf. De andere personages, hoe markant, pittoresk en bizar ook, krijgen enkel een gevelkleur. Hun karakter blijft ondergeschikt aan de vertelling en de introspectie van de Vaticaansespion op Spaanse missie. De Prom, 361 blz., 990 fr. .Op het rek literaire thrillers vertoeft de Spanjaard in het excellente gezelschap van de Zweedse zestigster Kerstin Ekman. Zopas verscheen Onder de sneeuw, meteen een prima introductie. Een kunstenaar en een politieman onderzoeken de dood van een tekenleraar, maar stuiten op het norse zwijgen van een dorp in Lapland. Ekman weeft haar intrige vaak in zo’n huis clos van een benauwende gemeenschap. Soms wordt haar stijl net iets te geforceerd poëtisch. Bert Bakker, 221 blz, 595 fr. . Onlangs werd ook Ekmans magnum opus Breng mij weer tot leven vertaald, een wijdlopig tableau van zeven vrouwen die terugblikken op erg verwarrende gebeurtenissen. Overtuigend unheimlich. Bert Bakker, 452 blz., 995 fr. .

LUC DE DECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content