DE PARTIJ VAN OTTIGNIES

GÉRARD DEPREZ, EX-UCL.

Gérard Deprez sticht een nieuwe politieke beweging. Zij wordt een brug naar de liberalen (PRL) en een splijtzwam voor de PSC. De oud-voorzitter van de PSC is een ex-student in de sociologie en een ex-assistent van de UCL. Hij woont in Ottignies.

Gérard Deprez : “Lange tijd heeft Wallonië zijn economische dossiers één voor één behandeld, sector per sector. Ik heb nu voor de allereerste maal de indruk dat de politieke verantwoordelijken echt de omvang begrijpen van de Waalse macro-economische problemen. Ik zeg niet dat Wallonië om zeep is, maar dat het een veel trager groeiritme heeft dan de andere gewesten. Deze bezinning komt op een goed ogenblik. Op de cesuur van twee historische perioden voor België en het merendeel van de Europese landen. De structurele aanpassing van de begroting begint op haar einde te lopen en de eerste zaadjes van de economische groei bloeien open.”

Recentelijk zei u in een interview met La Libre Belgique dat het Vlaamse model succesvol is en het Waalse model mislukt. Waar ziet u dat Waalse model ?

Tot in de helft van de jaren 50 was de welvaart per hoofd van de bevolking hoger in Wallonië dan in de rest van het land en meer bepaald dan in Vlaanderen. Vlaanderen heeft zich vervolgens ontwikkeld en zijn politiek-economische klasse heeft luidkeels de emancipatie opgeëist voor het noorden van het land. De Franstaligen zijn blijven redeneren volgens het nationale kader : door zich economisch ook te verplaatsen naar het noorden, handelden zij niet als slechte landgenoten en niemand van hen heeft aandacht besteed aan de verschuiving van het economisch zwaartepunt. Om deze ontwikkeling te compenseren, heeft het zuiden openbare instellingen georganiseerd. André Renard streefde de regionalisering na omwille van mogelijke structuurhervormingen. De investen en de intercommunales vermenigvuldigden zich en hebben taken overgenomen die privé-bedrijven best hadden aangekund. Door de twee modellen tegenover elkaar te stellen, heb ik alleen willen zeggen dat Vlaanderen groeit door het privé-initiatief en Wallonië opgescheept zit met een woekerende openbare sector en een tekort aan privé-initiatief.

Sommigen spreken nu nog van een regionale Waalse overheidsbank ?

Dat vind ik dus volledig ongepast.

U wil een toenadering tussen christen-democraten en liberalen ?

Wallonië moet een sterk politiek signaal geven door de organisatie van een politieke alliantie geen politieke partij die als expliciet doel heeft de ontwikkeling en de modernisering van het Waalse gewest. Ik zie drie redenen. Eén, Wallonië moet een streep zetten onder de negentiende eeuw ; twee, er moet een gelijklopende ontwikkeling zijn van Brussel en Wallonië om hun betrekkingen te homogeniseren ; drie, het is noodzakelijk dat Vlaanderen beweging ziet bij ons. Ik onderschat niet de risico’s voor België van een Vlaanderen dat zich ontwikkelt, een hoofdstad die zich internationaliseert en een Wallonië dat ter plaatse trappelt. Het liberale ingrediënt is noodzakelijk om een einde te maken aan een etatistische economie, met een cultuur van bijstand voor de enen en een prioriteit voor de publieke initiatieven voor de anderen.

C.S.

GERARD DEPREZ Nieuwe alliantie om aan Vlaanderen een liberaal signaal te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content