De parels van Euronext Brussel
Naar aanleiding van de Dag van de Biotechnologie, die wordt georganiseerd door de Vlaamse beleggersclub VFB, nemen we de verschillende biotechbedrijven die op Euronext Brussel noteren onder de loep.
De biotechnologiesector wordt terecht als een van de meest risicovolle van de beurs beschouwd, vooral omdat de meeste ondernemingen nog geen geneesmiddelen op de markt hebben. Ze blijven dan ook afhankelijk van de resultaten van wetenschappelijke studies en van beslissingen van de gezondheidsautoriteiten. Onder andere Tigenix heeft dat laatste onlangs nog mogen ondervinden. Maar beleggen in biotechnologie kan ook veel winst opleveren. Zo liet Thrombogenics sinds zijn beursintroductie in de zomer van 2006 (aan een koers van 4,50 euro per aandeel) een stijging van 250 % optekenen, terwijl de grootste indices in diezelfde periode allemaal daalden. Op de volgende pagina’s bespreken we alle biotechbedrijven die op Euronext Brussel noteren, maar eerst krijgt u nog een kort interview met Patrick Van Beneden, executive vice-president Life Sciences bij Gimv.
CASH. Hoe is het in het algemeen gesteld met de Belgische biotechbedrijven?
PATRICK VAN BENEDEN. Het afgelopen jaar was bijzonder goed voor de Vlaamse biotechs. De sector is een stuk volwassener geworden. Movetis, dat een opmerkelijk beursdebuut maakte in december 2009, heeft zijn geneesmiddel Resolor naar de markt gebracht, terwijl Tigenix Europees groen licht heeft gekregen voor ChondroCelect. Thrombogenics heeft op zijn beurt positieve Fase III-resultaten gepubliceerd voor Microplasmine.
Die volwassenheid beperkt zich niet tot het zuiver wetenschappelijke, maar heeft ook betrekking op het financiële. Ondanks de crisissfeer zijn diverse biotechbedrijven er in 2009 in geslaagd om kapitaal op te halen. Op Euronext Brussel behoorden biotechs vorig jaar tot de best presterende aandelen.
Zou u beleggers nog biotechs aanraden?
VAN BENEDEN. Absoluut. Ondanks de stijging sinds begin 2009 zijn biotechaandelen nog altijd ondergewaardeerd. Ze zijn echter zeer volatiel en teleurstellingen zijn daarom nooit uit te sluiten. Maar wie belegt in een mandje biotechaandelen en zich dus niet tot één exemplaar beperkt, zal op lange termijn zeker een goede zaak doen. Sinds het herstel van de markten stellen we vast dat meerdere biotechbedrijven zijn overgenomen door farmabedrijven (die hun eigen blockbusters, waarvan het patent komt te vervallen, moeten vervangen), met soms premies van 50 % of meer op de beurskoers.
Aangezien diversifiëring de sleutel voor succes is in de biotechsector, kunnen beleggers ook opteren voor fondsen en investeringsmaatschappijen zoals Gimv. Dat maakt het mogelijk om te beleggen in niet-genoteerde bedrijven die niet toegankelijk zijn voor particuliere beleggers.
Mogen we nog nieuwe beursgangen verwachten in de biotechsector?
VAN BENEDEN. In onze portefeuille zijn er verschillende bedrijven die naar de beurs kunnen gaan, maar weinige zijn voorlopig geneigd om de stap te zetten. Een beursgang is vrij onvoorspelbaar, vaak wordt de intrinsieke waarde onderschat. Anderzijds brengt een publieke notering ook niet te verwaarlozen kosten met zich, evenals een heleboel verplichtingen (onder meer op het gebied van communicatie). Voor tal van bedrijven is het interessanter om op een andere manier financiering te verkrijgen of om zich te laten overnemen door een farmabedrijf, dan naar de beurs te gaan. (C)
Door Cédric Boitte
“Wie belegt in een mandje biotechaandelen, zal op lange termijn zeker een goede zaak doen.”
Patrick Van Beneden
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier