De papierloze blocnote
Meer dan een jaar na zijn lancering heeft de Tablet PC het grote publiek nog niet kunnen overtuigen. Praktisch is hij wel, zoals de test van een Fujitsu Siemens Stylistic aantoont. Maar dan moet u wel bereid zijn om de prijs te betalen.
Het idee is afkomstig van Microsoft. De uitgever van Windows heeft een draagbare pc uitgedacht waarbij het scherm kan gebruikt worden als blocnote. Een stift vervangt de pen en een programma het notitieblok. Het geheel is gebaseerd op een versie van Windows XP Professional: Tablet PC Edition. Vooralsnog is het succes matig.
Toch zijn verschillende fabrikanten – HP, Acer, Toshiba en Fujitsu Siemens bijvoorbeeld – al op het idee gesprongen om specifieke markten zoals de medische wereld of het onderwijs te bereiken. Maar ook kaderleden zijn mogelijke afnemers. We hebben een model uitgetest van Fujitsu Siemens, de Pen Tablet Stylistic ST 501x (aanbevolen prijs: 2495 euro).
Lei of laptop?
Tablet PC’s bestaan in twee vormen. De zuiverste vorm is de lei ( slate in het Engels), een computer die ingebouwd zit in een plat scherm ter grootte van een schrijfblok. Doorgaans kan er ook een draadloos toetsenbord aan gekoppeld worden. Een tweede versie ziet eruit als de gemiddelde draagbare computer en is voorzien van een mechanisme om het scherm te draaien, zodat het in een comfortabele positie komt om notities te nemen.
De Tablet PC die we uitgetest hebben, behoort tot de eerste categorie. Hij start snel op en is ook makkelijk onder de knie te krijgen. Bij het opstarten stelt de computer zelf een programmaatje voor om vertrouwd te raken met het schrijven met het stilet. Met een knop aan de zijkant kan de richting van het scherm in een oogwenk omgekeerd worden, horizontaal of verticaal.
Een aantal ingebouwde programma’s laten de ware aard van de computer naar voren komen. Het gaat dan in de eerste plaats om Microsoft Windows Journal, een elektronische blocnote met lijntjes, net als een schoolschrift. Het scherm heeft een voldoende grote resolutie en de tekst verschijnt snel en zonder vertraging, net als op een blad papier. Dat maakt het toestel erg geschikt om nota’s te nemen tijdens een vergadering of voor het maken van tekeningen en schema’s. De gebruiker kan niet alleen ongewenste aantekeningen makkelijk weggommen, maar ook tekst of beelden importeren.
Een andere functie van de Tablet PC is het inputpaneel, dat vooral nuttig is als de computer zich ver van een toetsenbord bevindt. Het paneel is een zwevend venster dat gebruikt kan worden om tekst in te brengen in verschillende soorten bestanden (e-mail, tekst enzovoort). Het toont een virtueel klavier dat met de stift bediend wordt of maakt gebruik van schrift- of stemherkenning.
Elektronische inkt
Een laatste kenmerk is het gebruik van elektronische inkt in courante programma’s zoals de jongste versie van Office 2003. Voortaan is het mogelijk om het stilet als een virtuele markeerstift te gebruiken om tekst in Word 2003 te markeren of cellen in een spreadsheet van Excel 2003 te accentueren. Het bestand zal in die gevallen ook leesbaar blijven voor de gebruikers van oudere versies van Office, dankzij een gratis aangeboden visualiseringprogramma.
Tablet PC is geschikt voor professionele toepassingen, waarbij geprogrammeerde formulieren voor specifiek gebruik (verzekeringen, medische beroepen enzovoort) aangewend worden. Fujitsu had vóór de opkomst van de Tablet PC trouwens al laptops ontwikkeld die over die mogelijkheid beschikten.
Alles bij elkaar heeft de Tablet PC veel meer te bieden dan een conventionele laptop. Als vervanger voor een notitieblok is hij overtuigend, iets minder echter voor de automatische schriftherkenning of stemherkenning, die beide slechts een ondergeschikte rol spelen.
Het toestel is ook duurder. Laptops zijn er vanaf 1000 euro, laten we zeggen 1800 euro voor een goed uitgerust professioneel systeem, maar de Tablet PC kost meer dan 2000 euro. Die meerprijs is aanzienlijk en kan verklaard worden door het gebruik van Windows XP Tablet PC Edition, de kostprijs van een ultracompact ontwerp en dure onderdelen. De prijs zou in de toekomst wel eens kunnen dalen.
Volgende week: digitale radio
Reacties: e-trends@trends.be
Robert van Apeldoorn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier