De pap in de mond
Belourthe uit Hamoir is een van de weinige onafhankelijke producenten van ontbijtgranen in de wereld.
1 Geen sant in eigen land
“We kiezen doelbewust voor lokale grondstoffen”, zegt Vincent Crahay, gedelegeerd bestuurder van Belourthe. “We werken met tarwe, haver, gerst, mais, rogge, boekweit enzovoort uit Wallonië, België, of in elk geval uit Europa. Samen gaat het om 5000 ton granen. Zelfs de rijst komt uit Europa, uit Italië. Daarnaast kopen we het equivalent van 12 miljoen liter melk bij Belgische melkerijen. Idem voor de honing, de vruchten en de smaakstoffen. Wij zijn de enige fabrikant van babyvoeding in België en meer dan 99 procent van onze productie is voor de export bestemd. Niemand is sant in eigen land, luidt het spreekwoord, maar toch betreuren we soms dat de grootdistributie onze producten niet afneemt. ”
2 Vloeibare pasta
De ingrediënten worden tot een min of meer vloeibare pasta vermengd. Voor eenvoudige producten gaat het om water, melkpoeder en granen, voor meer complexe producten kunnen daar nog extra ingrediënten als suiker, vetten of oliën, honing of mout bij komen. Capaciteit: 150 tot 200 ton per week.
3 Specialist in hydrolyse
Belourthe is een van de weinige onafhankelijke fabrikanten ter wereld die de techniek beheerst om granen te hydrolyseren, zoals multinationals dat doen. De ingrediënten reageren op de toevoeging van enzymen, wat voor een zoete smaak zorgt, zonder toevoeging van suiker. Die techniek maakt de graanbereiding ook makkelijker verteerbaar.
4 Een spel van temperaturen
Tijdens het productieproces doorloopt de substantie vier temperatuurfasen. Op 120 graden denatureert de warmte het zetmeel (koolhydraat) van de granen om het verteerbaar te maken. Daarna begint de enzymatische werking op 65 graden. Ze wordt stopgezet op 120 graden en vervolgens wordt het product tot onder 10 graden afgekoeld om het te kunnen bewaren tot het naar de droogrollen gaat.
5 Een lichte koekjessmaak
Deze draaiende cilinders — Belourthe heeft er negen — maken kilometerslange dunne ‘pannenkoeken’ van diverse smaken en texturen. Afhankelijk van de viscositeit van de pasta, de aard van de ingrediënten en de temperatuur treedt een andere Maillard-reactie op, legt fabrieksdirecteur Fabrice Louis uit: een reactie tussen de proteïnen en de suikers, die het product kleur, geur en smaak geeft — de kenmerkende lichte koekjes- of caramel-smaak. Net als bij geroosterd brood.
6 Permanente kwaliteitscontrole
De droge en breekbare ‘pannenkoek’ wordt door een schroef zonder einde uiteengereten en naar de molens getransporteerd. In elke fase van de productie worden stalen afgenomen en onderzocht. Het kwaliteitssysteem van Belourthe is gecertificeerd door het BRC (British Retail Consortium), een referentie in de voedingssector.
7 Gezeefd
De stukjes pasta worden gezeefd en het poeder gaat naar silo’s. Het kaliber van de zeef is afhankelijk van het eindproduct. Daarna volgt het droog mengen met andere ingrediënten: melkpoeder, vitaminen, suiker, vruchten, groenten, vezels, probiotica, enzovoort.
8 Van 17 gram tot 1000 kilo
Sinds 2009 verdeelt Belourthe zijn merk Ninolac in vijftien landen. Daarnaast werkt de fabriek in meer dan 30 landen met lokale partners. Belourthe maakt er het eindproduct onder hun merk of laat het hen ter plaatse afwerken. De technologie zelf wordt nooit uitgevoerd. De verpakkingslijnen kunnen diverse formaten aan, van individuele porties van 17 gram tot zakken van 1000 kilo voor industriële klanten.
MICHEL DELWICHE, FOTOGRAFIE RAPHAËL DEMARET
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier