DE PANTSERDIVISIE

De criminaliteit stijgt. Veiligheidsspecialist Comes verkoopt gepantserde deuren als zoete broodjes.

Zelfs een Kalashnikov krijgt het slot niet stuk. Met enige trots toont Michel Flon, zaakvoerder van de bvba Comes, zijn recentste, gepatenteerde systeem. Een slot met een elektrische vergrendeling via vijf punten, dat echter met één enkele draai opengaat. Het elektrische multipuntenslot werkt zowel met een cijfergestuurde code, als met een mechanische vergrendeling, voor het geval de elektriciteit het laat afweten. “Niets is onbreekbaar,” houdt Michel Flon het bescheiden. “Maar waar het op aankomt, is de weerstandtijd.”

De zaakvoerder van Comes kan het weten. Comes, jaargang 1946, was het eerste bedrijf in België dat zich exclusief toelegde op de constructie van gepantserde deuren op maat. Michel Flon nam de zaak in 1971 over, en sprokkelde de nodige referenties bij mekaar. De toegangscontrole van het koninklijk paleis werd door Comes geïnstalleerd, menig Europees commissaris verschuilt zich achter een metalen deur van het Jetse bedrijf. Ook Herman De Croo klopte in zijn ministerperiode aan bij Comes.

Een belangrijk deel van de 40 miljoen frank omzet in 1996 (met een toegevoegde waarde van 30 miljoen) werd echter geleverd door banken, juwelierszaken, computerzalen, farmaceutische bedrijven, nachtloketten van apothekers. De gepantserde deur, eventueel gecamoufleerd door houten panelen, en steeds gefabriceerd op maat, vormt het belangrijkste bestanddeel van de order. Daarnaast installeert Comes ook camera’s, beveiligingselektronica, tv-schermen, beveiligde loketten voor bankfilialen en rolluiken. “We richten ons voornamelijk op kmo’s. Gepantserde deuren worden weliswaar op grote schaal ingevoerd. Maar die zijn vaak niet aangepast aan het gebouw. Maatwerk is zeer belangrijk.” Daarom richt Comes zich alleen op de Belgische markt. Export rendeert niet, de dertien werknemers installeren zelf, in België en Luxemburg.

Een markt die de voorbije vier jaar sterk toenam, is die van de particulieren. “Winkels zijn steeds beter beveiligd, elektronisch bankieren neemt toe. Particulieren krijgen steeds meer ongewenst bezoek,” zegt Michel Flon eufemistisch. Vooral gepantserde inkomdeuren van huizen en appartementen zijn gegeerd. De particulieren zorgen al voor de helft van de omzet ; dagelijks worden vier gepantserde deuren geïnstalleerd. Comes richt zich daarbij op de modale burger : een beveiligde deur kost 70.000 frank, plaatsing inbegrepen.

MICHEL FLON (COMES) Beschermt koning Albert II tegen ongewenst bezoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content