De pannen van het dak
De Belgische tennisvrouwen speelden de jongste maanden de pannen van het dak. En dat vonden ze ook bij Tennis-Brick fantastisch nieuws: het Boomse bedrijf maakt van al die brokken gravel.
Sinds zeven jaar runt de nu 30-jarige Alexander Van de Mosselaer de NV Tennis-Brick in een oude kleiput in Boom. Op hetzelfde terrein is is ook de Boomse Mineraalbrekerij actief, waar de familie Van de Mosselaer voor 50% in participeert. De andere helft is in handen van het Nederlandse Limburgse Mineraalbrekerij. De brekerij breekt bakstenen en dakpannen, wat materiaal voor tennisbanen en atletiekpistes oplevert, en het breekt keramische tegels, de grondstof van de keramische industrie. “Toen we in 1995 begonnen, was onze brekerij goed voor ongeveer 4000 ton. Vorig jaar haalde onze breekinstallatie zo’n 14.000 ton.”
Alexander Van de Mosselaer, die een TEW-diploma van de VUB koppelt aan een Vlerick-master financieel management, heeft de dagelijkse leiding van de twee NV’s. De Boomse Mineraalbrekerij telt drie arbeiders en bij Tennis-Brick staan vijf arbeiders en twee bedienden ingeschreven.
“De brekerij levert niet alleen aan Tennis-Brick, ook andere firma’s kloppen bij ons aan. In België zijn er maar twee brekerijen maar zeker tien bedrijven houden zich bezig met de aanleg en het onderhoud van tennisbanen. Ongeveer de helft bevoorraadt zich bij ons. Het succes van het Belgische vrouwentennis zorgt voor een opleving van onze business. Ondanks de opkomst van tennisbanen in kunstgras of bitumen, blijft gravel goed scoren. Het is een traditioneel, tijdloos product en is bovendien minder belastend voor de gewrichten.”
De twee NV’s draaiden vorig jaar een omzet van elk ongeveer 30 miljoen frank. Volgens Van de Mosselaer gaat ongeveer 70% van de gravelverkoop naar de opfrissing van bestaande terreinen. Elk jaar heeft een tennisbaan twee ton gravel nodig.
De onderneming zet jaarlijks ook zo’n 700 ton gravel af via zijn Franse tussenpersoon. Dat materiaal belandt op banen in Frankrijk of vindt zijn weg naar Groot-Brittannië. “Tennis-Brick heeft het keurmerk van de Franse tennisfederatie. De normen voor zo’n keurmerk lopen uiteen van land tot land en hebben te maken met de samenstelling en korreldikte van het gravel. Tot dusver hebben wij ons niet toegelegd op de Nederlandse of Duitse versie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier