‘De organisatie kantelen’

WIE

Dirk Lambrechts (50)

IS

Directeur services Profile International

WAS

Dirk Lambrechts werkt drie jaar bij Profile International, dat in de Benelux actief is met een franchiseformule voor auto-onderhoud, bandendiensten en pechverhelping voor trucks. Van opleiding is hij gezondheidseconoom. Hij werkte in de gezondheidssector, onder meer als CFO en CIO in het ziekenhuis Jan Yperman in Ieper, als afgevaardigd bestuurder van Europe Hospitals en als voorzitter van Healthcare Belgium. In 2014 en 2015 was hij speciaal adviseur voor het medische beleid van de regering van Azerbeidzjan. “Toen ik terugkwam, dacht ik ‘blijf ik hetzelfde doen, of wil ik iets anders?'”

Lambrechts stapte over naar de automotivesector en kwam bij Profile International terecht. Hij werkte er met franchisenemers. “Je moet goed luisteren, de boodschap horen, sturen, bemiddelen en de sterkte van de mensen gebruiken. Niet je eigen wijsheden dicteren.”

WIL

In zijn nieuwe positie vormt hij samen met de Nederlandse businessdirector Matthijs Verhaar de tweekoppige directie. Lambrechts is verantwoordelijk voor het operationele deel, IT en financiën. “De mensen hebben de neiging te denken in verticale kolommen en dan praten ze niet met elkaar. We moeten de organisatie kantelen”, zegt hij. Dat is niet gemakkelijk in een franchise-omgeving. “De franchisenemer ziet zich als een los onderdeel in de ketting. Maar dat is niet het geval en daar moeten we aan werken.”

Lambrechts wijst erop dat automerken hun distributiekanaal willen veranderen en zelfs direct aan de consument verkopen, zoals Tesla. Profile, met een zestigtal vestigingen in ons land, kan goedkoper werken dan de dealers.

VRIJE TIJD

Naar het voetbal van de kinderen gaan, paardrijden en lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content