De noeste, stille werker

Zonder enige twijfel is Herman Daems een van de belangrijkste figuren van de Vlaamse economie. Hij is voorzitter van Gimv, een van onze belangrijkste investeringsmaatschappijen, en sinds kort is hij ook voorzitter van BNP Paribas Fortis.

Herman Daems is een stille, onopvallende, maar noeste werker. Geen tafelspringer, maar een efficiënte netwerker die een enorme impact heeft in veel geledingen van onze maatschappij. Als voorzitter van Gimv, Barco en sinds kort ook BNP Paribas Fortis, en zijn mandaten in onder meer CoWare en Vanbreda Risk & Benefits, is hij bekend in de ondernemerswereld. Als professor aan de KULeuven is de link met de universitaire wereld gelegd, terwijl hij ook in politieke kringen gewaardeerd en geconsulteerd wordt.

De loopbaan van Herman Daems is ook doorspekt met die invloeden. Hij studeerde theoretische natuurkunde, later economie. Het bracht Daems tot in Harvard, waar hij samen met Alfred Chandler werkte. Tussen 1987 en 1990 doceerde Daems bijna voltijds aan Harvard. Hij doceert nog altijd strategisch management aan de KULeuven, en is gastdocent aan tal van buitenlandse universiteiten.

Over die combine tussen de universitaire en economische wereld zei Daems ooit in Trends het volgende: “De indruk kan gewekt worden dat ik meer belangstelling heb voor het bedrijfsleven dan voor de universiteit. Toch blijf ik mij in de eerste plaats een professor vinden. Iemand die het misschien wat meer moet hebben van het lesgeven dan van het onderzoek, maar niettemin ben ik heel graag aan de universiteit. Harvard is een ongelofelijk interessante plek om te werken en te leven.”

Wat vaak over het hoofd wordt gezien in zijn acht pagina’s tellende cv, is dat Daems tussen 1990 en 1993 partner was bij Horringa & de Koning van de Boston Consulting Group. In die hoedanigheid stond hij ook al zeer dicht bij het ondernemingsleven. Een kleine tussenstop in de politiek niet te na gesproken bleef Daems al die tijd een man van het werkveld. In 1995 vroeg Eric Van Rompuy, toen Vlaams minister van Economie, Landbouw en Media, Daems als zijn kabinetschef. Dat zadelt de Gimv-voorzitter tot vandaag op met een CD&V-etiket, al is hij wars van partijpolitiek.

Sinds 1999 is Daems de voorzitter van wat toen nog de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) heette. Van meet af aan was het duidelijk dat hij de investeringsmaatschappij wat los wou koppelen van de overheidsbemoeienis. Dat gebeurde in fasen. De Vlaamse overheid heeft nu nog een belang van 27 procent in de beursgenoteerde maatschappij die internationaal op de kaart staat, en zo’n 2 miljard euro beheert.

De 63-jarige Daems aanvaardde dit jaar ook het voorzitterschap van BNP Paribas Fortis. “Een blijk van waardering, maar hij doet het vooral als een vorm van plichtsbesef”, klinkt het in zijn entourage. Doorslaggevend voor hem was dat de vraag van BNP Paribas kwam, en niet van de Belgische overheid. Door de onderhandelingen met BNP Paribas, die hij mee voerde toen Fortis in zwaar weer was terechtgekomen, groeide het respect voor hem in Franse kringen zienderogen. Daems werd door de regering gepolst voor alle bestuursposten die vacant waren bij de diverse banken, maar weigerde ze een voor een. Ook toen de positie van Maurice Lippens als voorzitter van Fortis op de helling kwam, werd in zijn richting gekeken. Maar hij gaat bij Fortis Bank niet zitten als waakhond van de overheid. “BNP heeft hem gevraagd, en hij heeft de politieke wereld daarover ingelicht.” Tussen de vraag en zijn antwoord zaten enkele dagen. Dagen die Daems vulde met afwegen en beraadslagen. Het eerste wat hij deed, was een nauwkeurige definiëring van de funcitie vragen, om elke vorm van mogelijk conflict of intrest te counteren.

Door Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content