De nieuwste kick voor adrenalinejunkies

Met een pak met vleugels de wetten van de zwaartekracht tarten, dat is wingsuitspringen, de nieuwste onder de extreme sporten. De Belg Cédric Dumont maakte er zijn passie én beroep van. Hij leeft al pendelend tussen Spanje, België, Californië, Noorwegen… En de blauwe lucht.

www.matterclothing.com

Het zijn hoogdagen voor wie zichzelf graag schrik aanjaagt en dit dankzij de wingsuit: een pak met vleugels dat je aantrekt om je daarna uit een vliegtuig of van op een vast punt naar beneden te storten. Uniek is dat deze outfit is ontworpen om te zweven, zodat je de tijd in de lucht kunt verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. Volgens de beoefenaars is wingsuitspringen de enige sport waarbij je écht voelt wat het is om te vliegen. Je waant je een vogel en tart de wetten van de zwaartekracht met je eigen vleugels.

Hoewel je met je wingsuit uit een vliegtuig kunt springen, verkiezen de diehards toch de basejump-versie, waarbij je vertrekt van een vast punt zoals een klif, een antenne, een gebouw… Noorwegen is, met zijn steile kliffen, vanwaar je sprongen kunt maken van 1000 meter die tot 50 seconden kunnen duren, een favoriet oord voor wingsuiters.

Verslaafd aan kicks

CédricDumont, een 31-jarige Belg, is een van hen. En hij is zeker geen groentje, want Cédric heeft al talloze sprongen op zijn palmares. Zijn ouders waren vastberaden om van hem een professionele golfspeler te maken, maar Cédric had andere ambities. Het begon met parachutespringen, maar al gauw ging hij op zoek naar grotere uitdagingen. Zo besloot hij om op topniveau te gaan skysurfen. Deze discipline, waarbij je uit een vliegtuig springt met je voeten vastgemaakt aan een board, is verre van eenvoudig. De uitdaging bestaat erin het bord in evenwicht te houden terwijl je met een gemiddelde snelheid van 250 km per uur naar beneden suist. Als je de basis volledig onder de knie hebt, kun je beginnen aan de schroeven, de loopings en andere spectaculaire stunts. De bedoeling is zo veel mogelijk bewegingen te maken in 1 minuut.

Cédric heeft heel veel tijd en energie geïnvesteerd in deze sport en heeft het tot de zevende plaats op de wereldranglijst geschopt! Maar toch is hij er ook weer van afgestapt. Het lijkt alsof hij steeds zijn grenzen moet verleggen om zich goed te blijven voelen. Tijdens een tv-uitzending werd Cédric ooit omschreven als “verslaafd aan extreme gevoelens”. Het is inderdaad zo dat Cédric er altijd van heeft gehouden om “met angst in de onderbuik te gaan slapen en op te staan.” “Een huisje-boompje-beestje-leven is niets voor mij,” zo vertelt hij. Door de adrenaline weet hij dat hij leeft. Een leven zonder een dergelijke intensiteit is niets voor hem. Na het skysurfen begon Cédric dan ook met basejumpen, een andere extreme sport waarbij je met een parachute van een vast punt springt. Soms minder dan 100 meter hoog, zodat je maar enkele tienden van een seconde hebt om je parachute open te trekken.

Het is deze zoektocht naar steeds meer adrenaline die hem onlangs naar wingsuit leidde. “Deze sport is niet zoals de andere, er is geen competitieve kant,” vertelt hij enthousiast. “Je gaat je niet langer meten met anderen, je gaat je alleen nog meten met de elementen. Dit is puurheid in zijn zuiverste vorm.”

In diezelfde geest komt hij ook tot een wat verrassende definitie van extreme sporten: “Skysurfen, basejumpen en wingsuit zijn extreme sporten, maar niet zoals men dat gewoonlijk bedoelt. Ze zijn extreem omdat ze geen half werk dulden. Ofwel geef je je er helemaal aan over, ofwel begin je er niet aan. Wie maar honderd sprongen per jaar maakt, zal niet alleen bang zijn, maar zal zich ook niet amuseren. Je moet verscheidene stadia doorlopen. Neem mijn geval: het is pas na zevenhonderd sprongen dat ik er bij het skysurfen in slaagde om mijn bord goed te besturen en er echt plezier in begon te krijgen. Zolang je je bord niet onder controle hebt, is het als een schroef en ga je hulpeloos ronddraaien.”

De stuntman wordt zakenman

Wingsuitspringen is niet alleen een sport, het is ook een levensstijl. Een beetje zoals het surfen in de jaren zestig. Een filosofie die zich tegen de geldende sociale codes afzet en die staat voor een leven ver van de routine en de traditionele verantwoordelijkheden. Cédric Dumont is een er een mooi voorbeeld van. Zijn passie voor het extreme is uiteindelijk de basis gaan vormen voor een succesvolle onderneming. In 2001 richtte Cédric zijn eigen kledingmerk Matter op. Zoals de ondertitel ‘Human Flight System’ die de collecties meekregen al aantoont, gaat het om technische kledij die is aangepast aan de verschillende types sprongen. Rond dit concept heeft hij een reeks streetwearbroeken en T-shirts ontworpen die de waarden van het merk weerspiegelen in een urban look. Matter bedient zich ook van provocerende slogans. ‘Give blood, go base jumping’, bijvoorbeeld, spreekt rebellen die op zoek zijn naar kicks direct aan.

Toen hij met zijn zaak startte, werkte Cédric in een garage vanwaar hij alles zelf deed: naaien, promotie maken, verkopen en de orders klaarmaken. Hoewel hij vandaag nog steeds als enige de touwtjes in handen heeft, zijn de dingen veranderd. Hij heeft twee winkels, één in Spanje en één in de Verenigde Staten, waar de markt voor sporten zoals parachutespringen tien keer groter is dan in Europa.

Het minste wat we kunnen zeggen, is dat Cédric een ongewoon zakenman is. Hij is steeds onderweg en concentreert heel zijn activiteit op zijn draagbare Mac. “In de Verenigde Staten zijn de Starbuck’s-cafés mijn kantoor… Een droom omdat ze allemaal over WiFi beschikken,” vertelt hij. Ook zijn wagen is volledig uitgerust: hij eet er vaak en er liggen kleren zodat hij zich te allen tijde kan omkleden. Een ander deel van zijn job is immers het voeren van een voortdurende marketing in guerrillastijl. Hij pendelt heen en weer tussen de verschillende groepen parachutisten en werkt er aan de zichtbaarheid van zijn merk. Hij aarzelt dan ook niet om de besten uit de sport gratis te kleden, de leaders naar wie iedereen opkijkt en die iedereen wil imiteren…

Michel Verlinden

Wingsuit is de enige sport waarbij je écht voelt wat het is om te vliegen. Je waant je een vogel en tart de wetten van de zwaartekracht met je eigen vleugels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content