DE NIEUWE POTSCHERF

e-book.

Papyrusrollen, potscherven en perkamenten codexen; bij duizenden hebben ze dienst gedaan als schrijfmateriaal. Toen kwamen het papier en de drukpers van Gutenberg, en de wereld was niet meer dezelfde. Vijf eeuwen later is van het boek alleen de omvang overgebleven. Het is kleurloos, reukloos, beschikt over een tastscherm en een klein plastic potloodje, en ziet er meer uit als een toverlei… Het langverwachte e-book is een feit.

Dankzij een aansluitingskit en een fraaie geheugencapaciteit kunnen via internet elektronische romans, muziek in MP3-formaat, elektronische kranten en nog een heleboel andere zaken opgeslagen worden. Bovendien bestaat de mogelijkheid om de letters vergroot op het scherm te brengen. Slechtzienden, die het lezen al opgegeven hadden, kunnen weer aan de slag.

Tot nog toe werd slechts een enkel model op de markt gebracht en hebben enkel de Amerikanen ermee kunnen experimenteren, tenzij u zich er eentje hebt aangeschaft via het internet natuurlijk. Het Rocket e-Book werd ontworpen door NovoMedia en beschikt slechts over een paar functies. Zijn prijs, omvang en gewicht maken bovendien dat het vooralsnog weinig succes kende bij het brede publiek. Maar het idee is er en binnenkort mogen komt hij ook bij ons op de markt.

“Het is de inhoud die men kan opladen, die het succes van het e-book zal uitmaken,” beweert Renato Ferra, sales manager voor de Benelux van Franklin Electronic Publishers. Franklin is verdeler van elektronische apparaten en maakt al twaalf jaar elektronische agenda’s, woordenboeken en spellingcheckers. De inspanningen van enkele grote uitgeverijen ten spijt, zijn de meeste klanten niet meteen in romans geïnteresseerd – en dat vooral om emotionele redenen. Wel in praktische hulpmiddelen zoals weerberichten, beurskoersen, woordenboeken, reisgidsen, kruiswoordraadsels, agenda’s en dergelijke.

Gesterkt door zijn ervaring als verkoper heeft Franklin besloten om vanaf november zijn eBookman op de markt te brengen (van 8990 tot 12.990 frank voor 8 tot 16 Mb basisgeheugen). Dat gebeurt in samenwerking met Microsoft, dat zijn leesprogramma Microsoft Reader in het apparaat zal installeren, en met partners als Van Dale, Larousse en Collins.

Cytale, een Franse start-up die mede werd opgericht door Jacques Attali, zal op hetzelfde moment uitpakken met een eigen model (van 3000 tot 5000 Franse frank voor 32 Mb geheugen).

NuvoMedia, tot slot, werd overgenomen door Gemstar, een Californische uitgeverij die met haar TV Guide over een quasi-monopolie beschikt in de Verenigde Staten, en bereidt nu een partnership voor met het Franse Thomson Multimedia voor de lancering van een nieuw e-book.

“Het enige probleem is de uitgevers te overtuigen,” zegt Ferra. “Ze zijn als de dood voor de piraterij die ze ook in de platenindustrie zien. Maar met beveiligde systemen zal het onmogelijk zijn om de inhoud van het ene e-book op het andere over te brengen, noch naar een computerscherm. Het zal dus ook onmogelijk zijn om de bestanden uit te printen. We moeten hen ervan overtuigen dat één verkochte licentie zal overeenstemmen met één enkele download en geen 500.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content