De nieuwe plannen van Lippens

Dit jaar is er geen ‘Belgacom Open’. Maar geen nood: Leopold Lippens werkt hard aan de ‘Open van de Noordzee’.

Het wordt een heel speciaal seizoen voor Leopold Lippens, de voorzitter van de Royal Zoute. Nog meer voor hem dan voor de andere clubvoorzitters in dit land. Omdat de Belgacom Open dit jaar niet wordt georganiseerd, uiteraard.

“De datum die ons werd voorgesteld, eind oktober, maakte het gewoon onmogelijk om het toernooi op ons parcours te organiseren. Het terrein blijft mijn prioriteit en zo’n evenement op zo’n moment organiseren, is een geseling voor de banen. Dat zou later in het seizoen voor grote problemen kunnen zorgen. Het volstaat dat het een beetje gaat vriezen, en het terrein is om zeep.”

In 1999 maakten ze in Knokke bijna zo’n catastrofe mee, en dat risico wil Lippens geen tweede keer lopen. “Verleden jaar was het toernooi in september gepland, en dat bleek ideaal. Die datum hebben we nu verloren, terwijl het een conditio sine qua non was om de Open in het Zoute te kunnen organiseren. Ik verwittigde trouwens alle betrokken partijen: geen Open meer bij mij als ik de week na de Trophée Lancôme niet krijg.”

Lippens hoopt wel dat hij de Open volgend jaar opnieuw kan organiseren. Al blijft het afwachten of Belgacom dan nog de partner zal zijn. “Ze zijn eerste keus,” zegt Lippens. “Meer zelfs: ik zie me het toernooi niet opnieuw organiseren zonder Belgacom. Maar in afwachting werken we hard aan onze Open van de Noordzee.”

Wanneer de nakende splitsing in de nationale federatie aan bod komt, klinkt de stem van Lippens ietwat kregelig. “In deze zaak hoop ik maar een ding: dat de mensen die op deze splitsing aansturen wel degelijk van de golfsport houden. Als ze er alleen op uit zijn om wat macht te krijgen, dan zitten we verkeerd.” Lippens verwijst concreet naar het feit dat er bijkomende mandaten worden gecreëerd: er komt een voorzitter voor de Vlaamse federatie, eentje voor de Waalse, eentje voor Brussel en eentje voor het Duitstalige landsgedeelte. “Natuurlijk begrijp ik de motivatie van de initiatiefnemers, die aan de subsidies denken. Maar die mensen zijn naïef. De overheid heeft geen geld voor de golfsport.”

Lippens vindt het naar eigen zeggen “pathetisch en folkloristisch” om het in de golfsport communautair te gaan spelen. “Ik hoop dat die mensen die samenkomen om te praten en te dineren ook van golf blijven houden. Al heb ik natuurlijk makkelijk praten: ik ben een vrij man en moet geen baat uit de golfsport halen. Ik zie trouwens ook niet in wat dit allemaal zal veranderen voor de leden van Royal Zoute.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content