De Napster van Hollywood

Tot voor kort konden pc-gebruikers via Napster muziekfiles gratis downloaden van het internet. Nu dat Robin Hood-verhaal afgelopen is, staat er een nieuwe versie op stapel: DivX wordt de Napster van de filmbusiness. En ook de Vlamingen laten zich niet onbetuigd.

Tot voor kort was het downloaden van films en videoclips van het internet een werk van lange adem. Wie niet over een verbinding via de kabel of ADSL beschikte, kon zijn krant uitlezen terwijl hij een fragmentje van één minuut binnenhaalde. Dus viel de filmpiraterij op het net behoorlijk mee.

Maar de rustige nachten van Hollywood zijn voorbij. De boze droom van de filmbusiness heet DivX. Dat is een formaat dat in staat is om videobestanden tot 10% van hun oorspronkelijke omvang samen te persen, zonder te veel verlies aan beeldkwaliteit en met behoud van cd-geluid. Het werkt dus een beetje als MP3, het muziekformaat dat onder andere door Napster werd gebruikt.

Het is momenteel al mogelijk om dankzij DivX de inhoud van een dvd naar een cd-rom te kopiëren (illegaal uiteraard), of een film naar de harde schijf te downloaden en door te mailen. De technologie zou zich niet beperken tot de verspreiding van films via de computer. Het formaat zou ook gebruikt kunnen worden voor videotelefonie, video-e-mail en toepassingen met digitale televisie.

DivX is echter niet het enige formaat dat een bom onder de filmwereld legt. Verschillende bedrijfjes proberen het systeem uit de illegaliteit te halen en proberen van hún vonst de industriestandaard te maken. Eén ervan is Happy Machines, een start-up uit de Antwerpse rand. Elke week is er wel een investeerder, nieuwsgierige mediagigant of piraat die contact opneemt met voorzitter Jan Devos en manager Dirk Laureyssens. En naar eigen zeggen komt er élke dag wel een overnamebod op hun technologisch potentieel.

Met 3ivX, het videocompressiesysteem van Happy Machines, willen de Belgische ontwerpers de “volledig legale weg” opgaan. Ze haalden drie miljoen frank op bij familieleden, vrienden en een enkele anonieme investeerders. Vijf maanden later hebben ze een netwerk van software- en hardwareontwikkelaars uitgebouwd, en worden een aantal “pre-producten” gratis aangeboden, zoals decoders voor de QuickTime van Apple en korte clips. Het zal erop aankomen de illegale concurrenten de loef af te steken en “van tel te zijn voor de eigenaars van content – studio’s en dergelijke – en van netwerken.”

Daarnaast werkt Happy Machines aan een formaat voor alle informaticaplatforms: Windows, Macintosh, Linux, BeOS en zelfs Amiga. “Dat is de enige oplossing,” zegt Jan Devos. “Kijk maar naar CNN. Dat beschikt over vijf- à tienduizend video’s, allemaal in Real-formaat. Op het moment dat er een betere technologie de kop opsteekt, zijn ze alles verloren.”

Totnogtoe heeft Happy Machines nog geen direct contact met de Amerikaanse studio’s of de Motion Picture Association of America. “Voor hen staat Europa nog gelijk met amateurisme,” zegt Laureyssens. “Ze beseffen nog niet dat hun gemonopoliseerde distributiesysteem door het internet helemaal door elkaar geschud zal worden.”

Meer informatie vindt u op www.projectmayo.com,

www.divx-digest.com, www.imesh.com, www.3ivx.com

Xavier Degraux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content