DE MUGGENZIFTERS
Hoe diversifieert een teler die in tomaten geen toekomst meer ziet ? Hij gaat muggen kweken. Ook tijdens de winter.
In de eigenhandig in mekaar geknutselde paringskooi leidt Luc De Vleeschouwer bezoekers doorheen een waas van duizenden zoemende muggen. “Schrik niet,” sust de man meteen. “Dit zijn geen steekmuggen, maar dansmuggen.” Luc, samen met broer Erik baas van de eenmanszaak Feitelijke Vereniging De Vleeschouwer, startte in augustus 1996 een merkwaardige diversificatie. Jarenlang teelde het familiebedrijf tomaten in de serres in Waarloos. Maar het duo staakte de teelt in ’95 door de crisis in de sector. Vandaag worden in dezelfde installaties het hele jaar door muggen gekweekt. “De investering voor de omschakeling was niet zo zwaar,” zegt Luc De Vleeschouwer. “Serres voor de groentenkweek zijn ideaal voor muggen. De bodemverwarming, het water, de pompen die de waterbekkens vullen, het is er allemaal al.” Een kwart van de ruimte is vandaag heraangelegd voor de muggenteelt. “Om een optimaal rendement te bereiken, moeten we driekwart van de serres heraanleggen.”
Twee biologen van de vlakbij gelegen brouwerij Alken-Maes brachten De Vleeschouwer op het idee. Muggenlarven voeden zich immers met moutafval van een brouwerij. Dit biedt milieuvriendelijke perspectieven voor de slibverwerking. Vandaar dat er een rechtstreekse verbinding is tussen het zuiveringsstation van het moutafval en de muggenkweker. “De muggenlarven reduceren het volume van de moutberg met 60 %. Alken-Maes moet dus een groot deel van het slibafval niet langer drogen, in blokken persen en storten. Met een eigen bufferinstallatie kunnen we de moutberg nog eens met 30 % reduceren.” De muggenlarven verwerken per dag 40.000 liter moutafval. Daardoor wordt slechts 7 % van het moutafval van Alken-Maes verwerkt. Luc De Vleeschouwer wijst op de grote uitbreidingsmogelijkheden. Daarnaast worden de larven sinds kort ingevroren en in blisters verpakt. Ze dienen als voedsel voor aquariumvissen en vogels.
Bij een volle werkingscapaciteit van de muggen rekent Luc De Vleeschouwer op een omzet van 80 miljoen frank. De eenmanszaak Feitelijke Vereniging De Vleeschouwer telt twee werknemers. Ook de twee broers en hun echtgenotes zijn in de zaak actief. Daarnaast is er nog de in 1992 opgerichte bvba Bonbus International Pollination ( BIP). Het bedrijf teelt hommels, die voor 80 % worden geëxporteerd. De vier werknemers van BIP haalden in 1996 een omzet van 20 miljoen frank.
LUC DE VLEESCHOUWER (FEITELIJKE VERENIGING DE VLEESCHOUWER) De muggenlarven verwerken per dag 40.000 liter moutafval.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier