De meest luxeuze horloges van 2005

Zomer 2005 kondigt zich aan als een interessant seizoen voor de uurwerksector, zo bleek begin deze maand op de beurzen van Basel en Genève. Trends selecteerde voor u de opmerkelijkste nieuwigheden, de meest oogverblindende modellen en de puurste en duurste symbolen van precisie en verfijning.

De horloge-industrie toonde begin deze maand haar nieuwigheden in Basel en Genève. De opmerkelijkste trend daar? Ongetwijfeld de terugkeer van de gecompliceerde mechanische horloges, ook voor dames.

Bij Girard-Perregaux, een fabrikant met een jarenlange voorliefde voor tourbillonhorloges, ergeren ze zich aan de zomaar eventjes 120 labels die dit jaar de koning van alle mechanismen in hun horloges verwerken. Van Chanel (met zijn J12) tot Roger Dubuis (dat er zelfs in slaagt twee tourbillons in eenzelfde horloge te verwerken): allemaal maken ze vandaag aanspraak op een zekere legitimiteit in de horlogetraditie, tot grote wanhoop van de traditionele horlogemakers.

Vacheron Constantin, één van die anciens, viert dit jaar zijn 250ste verjaardag en lanceert ter gelegenheid daarvan een horloge met niet minder dan zestien functies… Een waar wonder.

Vierkante horloges zijn in

Maar er zijn ook wonderen met minder functies. Dit jaar draaide alles rond de vorm en de vernieuwing of originele verwerking van bestaande functies.

De enorme wijzerplaten (42-43 mm) zijn in ieder geval nog altijd erg in. Tegelijk doet de vierkante vorm bij de normale formaten het succes van de tonvormige en rechthoekige horloges van vorig jaar wat verwateren. Een andere trend: roze of blauw parelmoer worden de norm voor de nieuwe mechanische damesmodellen. Ook erg prominent op de beurzen van Basel en Genève waren de juweelhorloges. Deze uurwerken, waarvan de wijzerplaten en horlogebandjes met edelstenen zijn bezet, zijn overigens niet alleen bestemd voor dames, maar ook voor heren. Een andere trend: op alle soorten wijzerplaten zien we cijfers in de vorm van arabesken verschijnen. Ook de grote datumaanduiding, een visueel maar vooral technisch hoogstandje, is bij alle grote merken in trek. Ten slotte komt er voorlopig ook nog geen einde aan het succesverhaal van de skeletversies, horloges die als een lust voor het oog het raderwerk blootleggen.

Vanuit puur technisch oogpunt is horlogemaker Jaeger-LeCoultre bijzonder trots op de verdiensten van de Master Minute Repeater Antoine Lecoultre: een zuiver geluid, waterdicht tot op 50 meter en een loopreserve van twee weken!

En ook voor de fans van attitude zijn er prachtig vervaardigde zakhorloges: niet alleen de Marie Antoinette van Breguet, maar ook de net iets toegankelijker Hamilton.

De duurste prijsklasse

In de duurste prijsklasse tekenen zich twee marketinglijnen af. Enerzijds is er het exclusieve item, de zogenaamde limited edition (soms wel een beetje boerenbedrog, aangezien van deze horlogereeksen dikwijls evenveel exemplaren worden verkocht als van een gewone collectie). Anderzijds stellen we een voorliefde vast voor partnerships met prestigieuze automerken: Breitling met Bentley, Audemars Piguet met Maserati, IWC met AMG Mercedes enzovoort.

En natuurlijk hebben heel wat horlogemakers dit jaar een verjaardag te vieren: 250 jaar Vacheron Constantin, 50 jaar Corum, 270 jaar Blancpain, het 40 jarige bestaan van de legendarische Seamaster van Omega enzovoort.

Kortom, keuzemogelijkheden genoeg voor wie een nieuw horloge zoekt. Neem gerust de tijd. Serge Vanmaercke

de moordkledij van uma thurman 96

gastro 98 golf 100 mobiel 102 BOEKEN 104 agenda 106

Serge Vanmaercke

De gecompliceerde mechanische horloges zijn helemaal terug van weggeweest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content