De mars van de trommelende eskimo

Met drie nieuwe overnames verstevigt de Verhelst Groep uit Oudenburg haar positie als grootste Belgische handelaar in bouwmaterialen. Tegelijk zet het familiebedrijf voet aan wal in Wallonië.

“Het gaat niet goed met de bouwsector. Zo geraken steeds meer bedrijven in moeilijkheden. Een spijtige zaak, maar tegelijk een opportuniteit voor ons. Zonder groei en diversificatie kunnen wij niet overleven.”

Daniël Verhelst, gedelegeerd bestuurder van de Verhelst Groep uit Oudenburg (tussen Brugge en Oostende), windt er geen doekjes om. De ene zijn dood is de andere zijn brood. Stap voor stap breiden Daniël en broer Alberic Verhelst al de derde generatie hun imperium verder uit. Elke frank winst wordt opnieuw in het bedrijf geïnvesteerd. Zo investeerde de familie het afgelopen decennium meer dan een half miljard frank in de uitbreiding van productiehallen, de modernisering van het machinepark en diverse acquisities. Sinds begin dit jaar heeft de groep er vier nieuwe dochters bij : Boumaterialen Desimpel uit Wenduine (omzet van 159 miljoen frank), Transport Janssens uit Wenduine (omzet van 9 miljoen frank), Plettinck Sedan uit Tielt (omzet van 72 miljoen frank) en Natuursteenbedrijf Debeir uit Oostende (omzet van 31 miljoen frank).

ESKIMO.

Vertrokken als eenvoudige leverancier van bouwmaterialen begin deze eeuw telt de holding Aldaver (een samentrekking van Alberic en Daniël Verhelst) vandaag 19 vennootschappen, onderverdeeld in drie categorieën : bouwmaterialen (70 %), transport (20 %) en aannemingen (10 %). De groep met hoofdzetel in Oudenburg en 12 regionale zetels over heel het land (inclusief een nieuwe vennootschap Verhelsteriaux in Wallonië) is actief in ruwbouw tot afwerking. De geconsolideerde omzet bedraagt 3,27 miljard frank (zie cijfertabel), exclusief Rodanar (229 miljoen frank) en Verhelst Machines (72 miljoen frank). Dat laatste bedrijf heette vroeger Plettinck Sedan, en werd overgenomen van Laurent Demey, die op 13 maart 1997 werd aangehouden in verband met de verduistering van 850 miljoen frank ten nadele van Crédit Lyonnais. Vandaag heeft de groep in totaal 478 werknemers in dienst. Sinds ’62 toen Paul Verhelst nieuw isolatiemateriaal van Rockwool op de Vlaamse markt bracht is een trommelende eskimo het handelsmerk van de onderneming.

Behalve de klassieke handel in bouwmaterialen en transportactiviteiten, produceert de Verhelst Groep ook betonelementen, ondervloeren en natuurlijke bakstenen ( De Keignaert). Verhelst : “Wij trachten elk onderdeel van de bouw te beheersen om de cliënt een zo volledig mogelijke dienstverlening te bieden. Zo beschikken we over een deponiefaciliteit en recyclageafdeling voor inerte stoffen in Gistel. De combinatie van complementaire activiteiten maakt ons uniek in Europa. Geregeld krijgen wij potentiële overnemers over de vloer, maar zij haken telkens af als ze onze uitgebreide structuur zien. Grote groepen zijn maar in één of twee specialiteiten geïnteresseerd. Daar doen we echter niet aan mee. Om onze sterke positie te behouden, investeren we zélf in nieuwe activiteiten.”

MARITIEM.

Sinds ’82 is het familiebedrijf ook actief in de maritieme sector. Ter Polder slaat alle materialen op die via de Vlaamse havens binnenlopen. Achtereenvolgens werden de stuwadoorbedrijven Legaey en Belgian Port Operator ( BPO) overgenomen, zodat de Verhelst Groep nu het grootste overslagbedrijf in Oostende is. Verhelst : “Twee maanden geleden hebben we een nieuw bijhuis in Zeebrugge geopend, omdat deze haven vanuit Engeland beter bereikbaar is.”

In ’80 startte Daniël Verhelst samen met financieel directeur Roger Grauwet en Arnold Vermoortel, algemeen directeur van Transportbedrijf Verhelst, op de oude site van de steenbakkerij in Snaaskerke (Gistel) een palettenfabriek : Rodanar een samentrekking van Roger, Daniël en Arnold. Verhelst : “Samen met de eigen medewerkers een zaak opzetten, bewijst de goede sfeer en het onderling vertrouwen in de groep.” Vandaag beschikt de onderneming over een vijftal automatische assemblagelijnen met een totale capaciteit van 10.000 paletten per dag.

Daniël Verhelst blijft er bescheiden bij. Bij het afscheid laat hij een nagemaakt aandeel zien. Het geheim van mijn succes, aldus de West-Vlaamse selfmade-man, tevens voorzitter van de West-Vlaamse stortuitbaters. Op het document staat een tekening van een armoezaaier met de tekst : “De ergernis over slechte kwaliteit duurt voort als de vreugde van de lage prijs al lang vergeten is.”

ERP

DANIEL VERHELST (VERHELST GROEP) Vier nieuwe overnames in ’97.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content