De man van 100 miljoen
Terwijl overal in Europa de voetbalcompetitie opnieuw op gang wordt gefloten, doen clubs nog snel zaken voor de transfermarkt op 1 september sluit. Eén winnaar is al bekend: makelaar Jonathan Barnett.
Gaat hij of gaat hij niet? De Spaanse en de Britse sportkranten staan al weken vol van de transfer van topspeler Gareth Bale van het Britse Tottenham naar Real Madrid. Een van de mannen die mee aan de touwtjes trekt, en minstens 5 procent van het transferbedrag opstrijkt als commissieloon, is Jonathan Barnett (63) van Stellar Group.
Eerst even wat cijfergeduizel. Het eerste bod van de Spanjaarden bedroeg 85 miljoen Britse pond, net geen 100 miljoen euro. Daarmee zou Bale de Portugees Cristiano Ronaldo aflossen als de duurste transfer ooit. Die ging in 2009 voor ‘slechts’ 95 miljoen euro van Manchester United naar ook al Real Madrid. Maar Tottenham wees het bod af, en vroeg om even af te ronden naar 100 miljoen pond, bijna 117 miljoen euro. De laatste geruchten gingen naar een ‘compromis’ van 93 miljoen pond (108,7 miljoen euro), plus Fabio Coentrao die de omgekeerde beweging zou maken.
Het zijn sommen waarvoor zelfs Jonathan Barnett nog eens buiten komt. Bale ligt immers onder contract bij diens Stellar Group, de tweede grootste makelaarsgroep ter wereld. Het nummer één is het Portugese Gestifute van Jorge Mendes. Dat heeft onder anderen Falcao (deze zomer voor 60 miljoen euro van Athletico Madrid naar het Franse Monaco) en Cristiano Ronaldo onder contract.
Makelaars zijn steevast de gebeten hond wanneer het gaat over transfers. Ze worden afgeschilderd als gierige profiteurs, die er alleen op uit zijn zoveel mogelijk transfers te doen om daarbij een commissieloon op te strijken, zonder zich verder veel van de spelers aan te trekken. “Een compleet onfair oordeel”, vindt de Britse sporteconoom Stefan Szymanski. “Voetballers zijn misschien getalenteerd met hun voeten, maar hebben doorgaans nergens de juridische scholing gekregen of de geslepen onderhandelingstechnieken geleerd die de clubadvocaten doorgaans wél in huis hebben. Het zijn hun agenten die voor hen de best mogelijke deal regelen.”
Sinds Barnett in 1994 samen met de vastgoedontwikkelaar David Manasseh de Stellar Group oprichtte, is het bedrijf uitgegroeid tot een multinational met kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Afrika en Zuid-Amerika. Dat discretie in de makelaarswereld het hoogste goed is, illustreert de website: één pagina waarop slechts een algemeen nummer en de vier takken van de groep (Athletics, Football, Rugby en Cricket) staan vermeld.
Ook over hemzelf is het diep graven voor kruimels informatie. Wat deed hij voor hij makelaar werd? Hij studeerde aan de middelbare school St. Marylebone en deed “iets” in de vrijetijdsindustrie. Hij staat bekend als een listige, harde en goed geïnformeerde onderhandelaar, maar het tegendeel lezen over een topmakelaar zou pas een echte verrassing zijn.
Zijn eerste klanten als makelaar waren de Pakistaanse cricketspelers Wasim Akram en Waqar Younis. Later introduceerde hij Lennox Lewis in de bokswereld, begeleidde hij de spurter Dwain Chambers (ook bij zijn dopingbekentenissen), en contracteerde hij in 1994 met wijlen Les Sealey (Manchester United) zijn eerste klant in het voetbal. De herderlijk uitziende Barnett is naar verluidt razend populair bij de spelers die hij begeleidt.
Die gooiden ook massaal met steunbetuigingen in wat wellicht professioneel zijn moeilijkste periode was, tijdens de zaak-Ashley Cole. Omdat er een vergadering over een mogelijke transfer had plaatsgevonden met Chelsea-topmensen (inclusief manager José Mourinho) terwijl Cole nog onder contract lag bij Arsenal, kreeg Barnett in juni 2005 een schorsing van twaalf maanden opgelegd.
Sindsdien verschijnt Barnett amper nog in de media, tenzij met uitspraken die de marktwaarde van zijn spelers opdrijven. In de portefeuille van Stellar Group figureren intussen ruim 500 topsporters. Daarbij zitten volgens de Britse gespecialiseerde website transfermarkt- kleppers als Bale, de Braziliaanse broers Rafael en Fábio (Manchester United), keeper Joe Hart (Manchester City), maar ook Aleksandar Mitrovic, die enkele weken geleden voor 5 miljoen euro van Partizan Belgrado naar de Belgische landskampioen Anderlecht verkaste. De voetballers alleen al hebben naar verluidt een marktwaarde van 278 miljoen euro, al wordt Bale in die berekening op slechts 50 miljoen euro geschat.
LUC HUYSMANS, ILLUSTRATIE DAAN ROSSEELS
De herderlijk uitziende Barnett is razend populair bij de spelers die hij begeleidt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier