De man die in twee jaar 250 miljard dollar rijker werd

Elon Musk deed de koers van Tesla afgelopen week bokkensprongen maken door voor bijna 8 miljard dollar aandelen te verkopen. Dat geld heeft hij nodig om de belasting op een nieuwe aandelenbonus te betalen. En om zijn nevenactiviteiten te financieren.
Mocht u nog twijfelen: in de titel staat geen tikfout. Voor de pandemie had Elon Musk een geschat vermogen van zo’n 20 miljard dollar. Een dik anderhalf jaar later is hij om en bij de 270 miljard dollar waard. Dat komt vooral door de steile vlucht van het aandeel van Tesla, waarvan hij ongeveer 16 procent bezit. Die participatie is ook zijn persoonlijke bankautomaat, want hij heeft voor ongeveer 100 miljard dollar Tesla-aandelen in onderpand gegeven aan banken. In ruil lenen die hem het geld voor de verdere uitbouw van zijn zakenimperium. En dat is ondertussen behoorlijk indrukwekkend.
SpaceX
Ruimtevaart
· Opgericht in 2002
· 100 miljard dollar waard, volgens privé-investeerders
· 3 miljard dollar omzet
Na de verkoop van het betaalsysteem PayPal had Elon Musk genoeg geld om zijn twee dromen waar te maken: de wereld redden van de klimaatverandering door de elektrische wagen te doen doorbreken, en een kolonie bouwen op Mars. Voor dat laatste richtte hij SpaceX op, dat zich eerst toelegde op de commerciële ruimtevaart. Maar na succesvolle satellietlanceringen met eigen Falcon-raketten kreeg het van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA een contract om het Internationaal Ruimte Station te bevoorraden. Op basis van dat succes kon SpaceX een nieuw contract binnenhalen om ook astronauten naar het ISS te brengen. De eerste keer gebeurde dat in 2020. SpaceX gebruikt die successen om tegen almaar hogere waarderingen geld op te halen. Voor de pandemie waardeerden de investeerders het bedrijf op 36 miljard dollar, nu zou het meer dan 100 miljard zijn. SpaceX gebruikt het geld voor een herbruikbaar ruimteschip dat naar de maan moet kunnen vliegen en voor Starlink, een wereldomvattend breedbandinternet met een netwerk van 1.600 satellieten. Musk zou nog 43 procent van SpaceX in handen hebben.
Tesla
Elektrische wagens
· Opgericht in 2003
· 1.013 miljard dollar waard op de beurs
· 31,5 miljard dollar omzet
Elon Musk mag zich officieel medeoprichter van Tesla noemen, maar hij is dat eigenlijk niet. Hij kocht zich kort na de opstart in bij het bedrijf en greep er snel de macht. Zijn doel was een elektrische auto voor de middenklasse te bouwen, wat uiteindelijk de Model 3 werd. Maar eerst stuurde hij Tesla naar de productie van luxewagens zoals de Model S en X. Met hoge marges daarop kon hij volop investeren in echte massaproductie. In 2016 nam Tesla SolarCity over, een ander bedrijf van Musk, opgericht door zijn neven. Het verkoopt zonnepanelen en beheert zonne-installaties. Musk bezit ongeveer 17 procent van Tesla. Tegen zomer kan hij 20 miljoen aandelenopties omzetten in aandelen. Om de belasting op die bonus te kunnen betalen – het bedrag loopt in de miljarden – verkocht hij afgelopen week ironisch genoeg eerst voor 8 miljard dollar Tesla-aandelen.
The Boring Company
Ondergronds transport
· Opgericht in 2016
· 920 miljoen dollar waard, volgens privé-investeerders
Deze spin-off van Tesla wil een ondergronds transportnetwerk aanleggen in de Verenigde Staten en China. In Las Vegas lopen de eerste testen. Volgens Musk kan The Boring Company veel goedkoper tunnels boren dan klassieke bedrijven. Het is niet duidelijk hoeveel Musk nog van het bedrijf heeft. The Boring Company is ook het vehikel waarmee hij het onderzoek financiert naar de hyperloop: capsules die zich met heel hoge snelheden door luchtledige tunnels verplaatsen.
Neuralink
Hersentechnologie
· Opgericht in 2016
Musk richtte mee dit bedrijf op dat revolutionaire hersenimplantaten ontwikkelt. Het test zijn prototypes nu op muizen en apen. Musk droomt ervan ooit het bewustzijn van mensen digitaal op te slaan en dus onsterfelijk te maken. Hij zou rond 100 miljoen dollar in het bedrijf hebben gestopt. Neuralink zou al meer dan 360 miljoen dollar hebben opgehaald.
Stripe
Verwerking online-betalingen
· Opgericht in 2009
· 95 miljard dollar waard, volgens privé-investeerders
Technisch behoort dit bedrijf niet tot het imperium van Musk, maar het wordt wellicht wel een van zijn meest rendabele investeringen. Stripe verwerkt onlinebetalingen is zo de grotere concurrent van de Nederlandse beurslieveling Adyen. Musk investeerde in 2011 samen met Peter Thiel en andere techondernemers 2 miljoen dollar in Stripe, toen tegen een waardering van 20 miljoen dollar. Stripe werd vorig jaar bij een kapitaalronde gewaardeerd op 95 miljard dollar en zou in de komende jaren naar de beurs trekken. Musk zegt dat hij slechts een heel kleine participatie heeft, maar zelfs die kan hem honderden miljoenen dollars opleveren.
In het begin was er 28.000 dollar
Elon Musk stamt uit een relatief rijke familie. Zijn vader stopte hem en zijn broer Kimbal in het midden van de jaren negentig 28.000 dollar toe om hun internetbedrijf Zip2, een primitieve digitale kaart, op te starten. Net voor de dotcomcrisis werd het voor 307 miljoen dollar verkocht. Elon Musk hield aan zijn participatie 22 miljoen dollar over. Dat geld investeerde hij in de digitale bank X.com, die uiteindelijk met haar veel succesvollere concurrent PayPal fuseerde. Toen die overgenomen werd door Ebay, kreeg Musk ongeveer 100 miljoen dollar. Dat gebruikte hij om kort na elkaar SpaceX op te richten en zich bij het pas opgestarte Tesla in te kopen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier