De man achter de flippo
De Nederlander Leendert Jan van Doorn kwam zo’n jaar geleden in contact met Hans Zandvliet, de bedenker van de flippo’s. Zandvliet verdiende miljoenen euro’s met de plastic schijfjes met illustraties die in chipszakken zaten. Nu leeft hij van de bijstand. Van Doorn zette zijn levensverhaal op papier.
Midden jaren negentig waren flippo’s de grote rage in de Lage Landen. Hans Zandvliet zag in 1988 kinderen in Los Angeles spelen met kartonnen schijfjes, Pogs. Hij kwam toen ook de marketingman van Pepsico Mexico tegen. Pepsico is het moederbedrijf boven Smith’s (nu Lays). De man vertelde Zandvliet dat de chipsmarkt drijft op promotie. Zo kwam Zandvliet op het idee van de flippo’s, die de chipsverkoop moesten aanzwengelen op basis van het concept ‘verzamelen, spelen en winnen’. Enkele jaren en veel geld later lanceerde Pepsico de flippo’s in Mexico. Met succes. Er volgden veel andere landen. Het leverde Zandvliet miljoenen op.
Een deel van het geld stopte hij in de ontwikkeling van een nieuw concept: knikkers met in het midden een figuurtje. Een zakelijk succes werden ze nooit. Zandvliet kreeg tegenslag na tegenslag te verwerken. Enkele partners, onder wie zelfs zijn compagnon in het flippo-avontuur, bleken onbetrouwbaar. Een natuurramp verwoestte kort na de opstart de fabriek in Vietnam die de knikkers zou maken. Intussen stelde de bank zijn kredietlijn ter discussie. Zandvliet had, zonder medeweten van zijn vrouw, zijn woning in Wassenaar als onderpand gegeven. Toen volgde echter de financiële crisis. Nieuwe partners werkten Zandvliet uit zijn eigen bedrijf. Intussen moest hij tweemaal een hartoperatie ondergaan. De Nederlandse fiscus stuurde hem een pittige aanslag wegens vermogensvrijval van zijn huis. Er restte hem niets anders dan ‘in de bijstand te gaan’.
Zandvliet staat nog altijd positief in het leven. Het boek bevat ook de lessen: vertrouw niet altijd iedereen, zelfs je vrienden niet; vertel altijd alles aan je levenspartner; kijk goed de contracten na – ook al sluit je ze met ‘businessvrienden’ – en ga er niet van uit dat alles wel oké zal zijn. Een minpunt van het boek is wel dat het geschreven is als een spannend jongensboek, en niet als een businessboek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier