DE MAN ACHTER DE COUPONS

Sinds begin deze maand is André Vanden Camp (41 j.) verantwoordelijk bij de BBL voor de modernisering van de custody-activiteiten van zowel BBL als van ING-groep in alle Europese vestigingen. Custody omvat de brede waaier van procedures en verwerkingen van beleggingsopdrachten van de cliënteel (van in de arbitragezaal tot de hele back office-afhandeling). “Dat kon vroeger een paar dagen duren, maar tegenwoordig eisen klanten als Merrill Lynch of Goldman Sachs hetzelfde tempo als de bliksemsnelle tradingactiviteit. Zoiets vergt een totaal nieuwe bedrijfscultuur en -structuur. Daar zullen we aan sleutelen. In feite ligt dit werk in het verlengde van mijn vorige loopbaan,” lacht de tweetalige Brusselaar.

André Vanden Camp stapte op als directeur-generaal van de interprofessionele Effectendeposito- en Girokas CIK, na een meningsverschil met Brussels Exchanges over de strategie van Brussel in de rol van financieel centrum. “Dan moet je consequent zijn,” zegt hij.

Eind 1991 verliet Vanden Camp om gelijkaardige redenen de Beurs van Brussel, waar hij sinds 1986 directeur informatica was. Vanden Camp werkte er met een ploeg van Andersen Consulting aan de informatisering van de Beurs ( Cats, BDB). Hij herinnert zich de hectische dertigste november 1990 toen na een brand in het beursgebouw de hele informatica overgebracht werd naar IBM en in een mum van tijd weer operationeel was. De Beurs heeft nadien tientallen miljoenen gespendeerd om de informaticasystemen terug in het beursgebouw onder te brengen. Overbodig, vond Vanden Camp. “Er was toen beter geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de fase na de trading, zodat Brussel zich als nichemarkt tussen Frankfurt en Londen had kunnen waarmaken. Nu is Amsterdam in euroland belangrijker.”

André Vanden Camp vreest dat CIK – dat van een verlieslatend bedrijf in 1991 evolueerde naar een winstgevend succesverhaal – ook de boot aan het missen is. “Ondanks de uitstekende reputatie van CIK in Europa, blijft Brussel achter op andere financiële centra, in het leveren van diensten zoals de informatieverstrekking, clearing en settlement-procedures.” Vanden Camp was het niet eens met de fusie van de trading (Beurs en Belfox) met de backoffice-activiteiten van CIK. “De fusie tot één Brussels Exchanges heeft zin, maar enkel met behoud van de twee totaal verschillende entiteiten. Brussel zal wellicht nog eens twee jaar verliezen, vermits dergelijke fusies gepaard gaan met energieverslindende keuzes.” Vanden Camp trok zijn conclusies. “België is een voorloper in interbancaire samenwerking, denk aan Banksys en de uniformisering van de bankrekeningen. Ook in de aandelenmarkten konden we nog pionieren. Sommigen hebben niet begrepen dat een Beurs vandaag een dienstenbedrijf is voor veeleisende klanten. Niet langer een club met obscure, monopolistische achterkamertjes.”

Voor André Vanden Camp is informatica een tool en geen toy. Hij studeerde informatica aan de ULB en was tussen 1980 en 1986 analist op de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken, waar hij de informatisering van de gemeenteboekhouding mee opstartte. BBL krijgt in het gemeenschappelijke custody-project met ING-groep een centrale rol toegemeten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content