De macht van mieren
Sommige aandelen worden plots een hit op de sociale media. Het fenomeen kan een blijver zijn.
Hyena’s, gieren, leeuwen en gnoes figureerden in de fantasierijke beschrijving die de Amerikaanse commentator Thomas Friedman in januari 2021 gaf van de massale honger naar een handvol Amerikaanse aandelen. Over het aandeel van de winkelketen GameStop, dat in het hart van de koopstorm stond, zei Friedman dat het terug zou zakken naar 4 à 5 dollar. “Dat is het leven.”
De koers van GameStop staat intussen op meer dan 180 dollar. Maar al ontbrak het de metafoor van Friedman aan precisie, ze was wel typerend voor een populaire kijk op de financiële markten: er zijn winnaars en verliezers, groei en verval, en die bereiken uiteindelijk een evenwicht. Die kijk heeft in 2021 een serieuze knauw gekregen, en dat zal in 2022 waarschijnlijk niet verbeteren.
De conventionele analyse heeft weinig verklaringen voor de aanhoudende stijging van een klein aantal aandelen, zoals GameStop. Ze staan bekend als meme-aandelen, wegens hun plotse populariteit op de sociale media. Hun koersstijging strookt niet met de fundamentals of de activaprijzen. Analisten redeneerden daarom dat wat omhoog gaat, ook weer moet dalen.
Dat sluit aan bij de problemen die de toezichthouders gehad hebben met de meme-aandelen. Een onderzoek van Victoria Chui en Moin A. Yahya van de juridische faculteit van de Universiteit van Alberta stelt vast dat deze gebeurtenissen geen voorbeeld zijn van pump & dump-strategieën, waarbij men aandelen de hoogte in prijst om ze dan snel te verkopen.
Het gaat evenmin om cyberlaster, waarbij een shortseller kwaadaardige geruchten verspreidt over een bedrijf. Nee, het gaat om pump & hold, opdrijven en vasthouden. Dat strookt niet met de bestaande ideeën over marktgedrag.
Tijdelijke rage
Er is al veel inkt gevloeid over de vraag waarom beleggers meme-aandelen kopen. Is het de vrucht van een gerechtvaardigde opstand tegen de shortsellers van Wall Street, of van te veel inkomen en tijd tijdens de lockdown? Maar dat is minder van belang dan het feit dat het gebeurd is en dat het werkt.
Apps zoals Robinhood, die van beurshandel een spel maken, duiken overal op. Dat fenomeen zal sterker worden in 2022.
Zoals te verwachten was, probeerden de conventionele handelaars een deel van de koek in te pikken. Het adviesbureau Roundhill Investments zette een beursgenoteerd fonds gebaseerd op een index van meme-aandelen op, en wacht nu op goedkeuring door de toezichthouder. Op de cryptovalutamarkten had de komst van gevestigde financiers als gevolg dat de sector zijn imago van tijdelijke rage kwijt was. Hetzelfde kan gebeuren voor meme-aandelen.
In mei hief Zuid-Korea het verbod op shortsellen op, dat dateerde van het begin van de pandemie. Er werden enorme shortposities ingenomen tegen de containerrederij HMM en het industriebedrijf Doosan Heavy. Al snel vielen mieren – een term voor kleine beleggers – die posities aan. De mieren zullen aan macht winnen.
Zolang de kleine beleggers puur op wilskracht aandelen hoger stuwen en vasthouden, gaat de traditionele denkwijze niet meer op. Ook mieren zijn een deel van het leven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier