De machine

FRANCESCO MOLINARI Een van de meest regelmatige profspelers in het circuit. © bi

De overwinning in het BMW PGA Championship, dat werd gespeeld op het legendarische Londense parcours van Wentworth, ging naar Francesco Molinari. De 35-jarige Italiaan is een van de meest regelmatige profspelers in het circuit. Zijn bijnaam is niet toevallig La Macchina. Het neemt niet weg dat de metronoom uit Turijn al twee jaar geen grote prestatie meer had kunnen neerzetten in de European Tour. Dat lukte vorig weekend wel, en meteen komt hij in aanmerking voor een plaats in het Europese team dat het in de Ryder Cup moet opnemen tegen de Amerikanen.

Thomas Bjorn, de kapitein van het Europese team voor de Ryder Cup, heeft zijn definitieve keuze nog niet gemaakt. De selectiewijze is dit jaar lichtjes veranderd. Vier spelers worden gekozen op basis van het Europese klassement. Daarnaast komen er nog eens vier spelers uit het internationale klassement. De laatste vier mag Bjorn vrij kiezen, op de valreep, met een zogenoemde wildcard.

Dankzij zijn overwinning op Wentworth, een toernooi waar veel punten te verdienen vallen, zit Molinari heel goed. Voorlopig is hij een van de acht spelers die rechtstreeks geselecteerd zijn, samen met de Engelsen Tyrell Hatton, Justin Rose en Tommy Fleetwood, de Spanjaarden Jon Rahm en Sergio Garcia, de Noord-Ier Rory McIlroy en de Zweed Alex Noren. Voor de vier wildcards die Thomas Bjorn nog moet toewijzen, tippen waarnemers op de Zweed Henrik Stenson, de Engelsen Ian Poulter, Paul Casey en Matthew Fitzpatrick, en de Spanjaard Rafael Cabrera-Bello. Doorgaans kiest de kapitein voor ervaren spelers of jongens die zich tijdens de zomer in de kijker hebben gespeeld.

Het aftellen is begonnen. Over twee maanden moet Bjorn de knoop doorhakken. En er staan nog een paar grote toernooien op het programma: de Rolex Series (de Opens van Italië, Frankrijk, Ierland en Schotland), maar ook drie grandslamtoernooien: de US Open, de British Open en de USPGA. Sommige toernooien hebben bijzonder hoge puntenbarema’s.

Alles is dus nog mogelijk, ook voor onze landgenoot Thomas Pieters. Maar de Antwerpenaar, die in de vorige editie van de Ryder Cup sterk heeft gepresteerd, beleeft een moeilijke periode. Het ontbreekt hem aan vertrouwen en in het internationale klassement is hij uit de top zestig verdwenen. Op het toernooi van Wentworth, waar hij de cut niet haalde, brak hij in zijn woede na een gemiste approach zelfs een club. Of hoe Pieters er zeer gespannen bij loopt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content