‘De machine in Warschau moet draaien’

PAUL GHEYSENS "Na de brexit kunnen we in Londen geld verdienen." © REP

De ontwikkelingsgroep Ghelamco hoopt de komende twee jaar 2 miljard euro te verdienen aan haar Poolse vastgoedprojecten. Ook Londen wordt na de brexit een interessante markt, zegt topman Paul Gheysens.

“Ik zal tevreden zijn als de brexit er is”, verzucht Paul Gheysens, de topman van de ontwikkelingsgroep Ghelamco. “Het is erg rustig op de vastgoedmarkt in Londen door de onzekerheid. Zes maanden na de brexit zullen de vastgoedprojecten er herhervatten. Dan kan Ghelamco geld verdienen met Londense kantoorprojecten. Voor de kantoormarkt in Birmingham, Manchester en de rest van het Verenigd Koninkrijk zal de brexit een ramp zijn.” We ontmoetten Gheysens tijdens een bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau, waar Ghelamco 700.000 vierkante meter vastgoed ontwikkelt.

“Onze Poolse activiteiten zijn goed voor twee derde van onze werven”, zegt Simon Gheysens, de zoon van de vastgoedtopman. De volgende twee jaar hoopt Ghelamco 2 miljard euro te realiseren op zijn Poolse vastgoedprojecten, voornamelijk kantoorgebouwen. In juli kondigden de mede-eigenaars Ghelamco en Madison International Realty de verkoop van de 200 meter hoge Warsaw Spire aan. Immofinanz is bereid 386 miljoen euro neer te tellen voor de hoogste toren van Warschau. De 65.000 vierkante meter ruimte herbergt onder meer Goldman Sachs, Samsung, Mastercard en de hoofdzetel van Ghelamco.

Vlak voor de toren ontwikkelde Ghelamco met de Antwerpse landschapsarchitect Wirtz International Landscape Architects het Plac Europejski (het Europese plein). Op die 1,5 hectare organiseert het sportieve, artistieke en andere evenementen. De toren en het plein haalden in 2017 de Mipim Award voor beste kantoorcomplex ter wereld.

Er is ook interesse voor het project The Warsaw Hub, dat in maart 2020 af moet zijn. Het complex van drie torens in het nieuwe zakendistrict Wola omvat 113.000 vierkante meter kantoren, een congrescentrum, horeca en winkels, die met een nieuw metrostation zijn verbonden. “We hebben al voor 90 procent engagementen van huurders”, weet Jeroen van der Toolen, managing director Centraal- en Oost-Europa van de groep. Holiday Inn, Crown Plaza en de kredietverzekeraar Atradius zegden al toe.

Vlakbij bouwt de grootste vastgoedpromotor van Polen Warsaw Unit, een toren van 200 meter, met 57.000 vierkante meter kantoorruimte.

Redelijke prijs

Als we met de bus door Warschau toeren, wijst Van der Toolen her en der imposante torens aan, die Ghelamco in de stad heeft ontwikkeld. In totaal gaat het om 1,2 miljoen vierkante meter. “Internationale investeerders zoeken de beste kwaliteit en zijn bereid daar een prijs voor te betalen”, aldus Paul Gheysens. “Maar de prijs moet redelijk zijn. Dat bevordert de snelheid van de verkopen. En zo hebben we weer kapitaal vrij om elders te investeren. We hebben hier 220 medewerkers. Die machine moet draaien om te renderen.”

Ghelamco heeft ook Luxemburgse en Belgische projecten, zoals de Brusselse kantoortorens Silver Tower en Spectrum. De groep raakte in ons land bekend met de bouw van de Gentse Ghelamco Arena en de perikelen rond het Eurostadion aan de Brusselse Heizel. Bestuurder Philippe Neyt: “In die dossiers bleek dat er weinig kennis bestond over de kernactiviteiten van Ghelamco. Het bleef vaag bij ‘vastgoed in Polen’. Door een groep journalisten naar Warschau te halen, hopen we dat wat meer te concretiseren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content